Ако, като мен, нямате време за меденки, но не искате да се отказвате от нещо вкусно, което да подслади празниците Ви, предлагам Ви да е този медовик.
Нужните продукти:
За блата:
100 г масло (или олио)
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1/2 ч.ч. захар
2 - 3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема:
1 кофичка кисело мляко (2% масленост Русалка от 370 гр)
1 бурканче конфитюр от сини сливи (200 мл)
Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180 градуса да загрява.
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат, слагаме съда на тих огън. Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят (около 2 минути или малко повече). Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти, като бъркаме много хубаво. Ако е нужно, връщаме сместта с маслото на огъня, за да се стопи и маслото.
Брашното се прибавя постепенно. Може да Ви се наложи да не използвате цялото количество брашно. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
Сместа за блата се изсипва в тавичка с диаметър 25 см. Суровото тесто едва покрива дъното, но при печенето бухва.Печем на умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава за около 20 минути.
Готовността се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две. Мажем с крем по средата и отгоре. В идеалния случай престоява една нощ в хладилника, но е вкусна да се хапва и веднага.
Източник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376921.0
Няма коментари:
Публикуване на коментар
КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!