вторник, 29 декември 2015 г.

Мързелив медовик

Ако, като мен, нямате време за меденки, но не искате да се отказвате от нещо вкусно, което да подслади празниците Ви, предлагам Ви да е този медовик.

Нужните продукти:

    За блата:
    100 г масло (или олио)
    2 яйца
    1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
    1/2 ч.ч. захар
    2 - 3 с.л. мед
    1 ч.л. сода бикарбонат

     За крема:
     1 кофичка кисело мляко (2% масленост Русалка от 370 гр)
     1 бурканче конфитюр от сини сливи (200 мл)

Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180 градуса да загрява.
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат, слагаме съда на тих огън. Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят (около 2 минути или малко повече). Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти, като бъркаме много хубаво. Ако е нужно, връщаме сместта с маслото на огъня, за да се стопи и маслото.

Брашното се прибавя постепенно. Може да Ви се наложи да не използвате цялото количество брашно. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.

Сместа за блата се изсипва в тавичка с диаметър 25 см. Суровото тесто едва покрива дъното, но при печенето бухва.Печем на умерена фурна  в намаслена и поръсена с брашно тава за около 20 минути.
Готовността се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две. Мажем с крем по средата и отгоре. В идеалния случай престоява една нощ в хладилника, но е вкусна да се хапва и веднага.


Източник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376921.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...