неделя, 25 септември 2011 г.

Кръщене

Голямо удоволствие е да получиш покана за кръщене на детенце! Аз имам двама кръщелника: момченце, което не съм виждала от години и моя близка приятелка. И двамата са ми много скъпи, но те останаха в София, а ние се преместихме в южна България... Въпреки разстоянието не спирам да мисля за тях и да им желая най-доброто, защото връзката между кръстник и кръщелник е до живот, независимо от възрастта на кръщелника. По-долу съм използвала думата "детенце", за да не повтарям кръщелник през два реда, но същите неща важат и за възрастните, които се кръщават.

Практичната страна на нещата.

За свето Кръщение са нужни:

1. Голяма свещ от 4 лв. Може да си купите и ритуална от тези, украсени  с панделки като сватбените. Това придава повече празничност! Питайте изрично в църквата дали ще ви разрешат да я ползвате обаче. Държи се от кръстника през време на цялото тържество. След това се пази от кръщелника, хубаво е да се припалва за празници.

2. Китка. С нея отецът ще поръси детето след кръщението. Може да се направи от чемшир, босилек или здравец и каквито цветя предпочитате, но да е здраво вързано и да не се ронят венчелистчета. (Тук съпругът ми се включва с любопитен факт: В Русия на местата, където е много студено, използват за тази цел специална чиста четка с дълъг косъм.) Трябва да внимаваме да не изхвърлим китката на боклука. Редно е да се изгори. Ако нямаме възможност да го направим, можем да я занесем в църквата след като изсъхне и дойде време да се разделим с нея.

4. Олио.  Може и зехтин. От него се сипва се  във водата, където ще се кръщава детето.

3. Сапунче. С него свещеникът ще измие ръцете си след края на тайнството.

4. Кърпи - 2 бр. Едната остава за свещеника. С нея избърсва ръцете си след като ги е измил. Другата е за кръщелника. След като подсушите детето по кърпата ще останат следи от светото миро. Тази кърпа трябва внимателно да се изплакне и първата вода да се хвърли на чисто място, например, някъде, където растат цветя. Важно е да не е място, където ходят животни. Най-добре в течаща вод,а като река.

5. Нови бели или светли дрехи.  След като детето излезе от купела се подсушава и облича в тях. Те са символ на чистота на душата му, то е измито, изчистено от първородния грях.

6. Кръстче. Няма ограничения за материала, от който е изработено - злато, сребро, дърво... Важното е да е православно кръстче. Детето ще го носи всеки ден от момента на излизането му от купела. Ако става въпрос за съвсем малко бебенце, кръстчето може да се пришие към възглавничката му, за да не му убива. Знам за случай на кръщение на дете от брак на християнка и мюсюлманин. Майката се притеснявала да сложи кръстчето открито на детето, за да няма проблеми със съпруга и попитала дали може то да носи сърчице или Богородичка. Отговорът на свещеника бил, че е най-добре кръстчето да бъде пришито в дрешка.

7. Акт за раждане на кръщелника.  Въз основа на него ще се издаде кръщелното свидетелство.

8. Кръщелно свидетелство на кръстника. Кого ще изберете за кръстник си е въпрос на личен избор. И все пак имайте предвид следното:
1. Хубаво е това да е вярващ човек, който ще се моли за детето.
2. Трябва да се взимат под внимание забраните за встъпване в брак с лице, с което сме свързани чрез свето кръщение. Има случай на годеници, които си стават един на друг кръстници. В църковното календарче е посочена и забраната да встъпва в брак на кръстника на детето с родителя на детето, защото кръстникът е духовен родител на детето. Не бихте се оженили за родната си сестра, нали?
3. Трябва да е възрастен човек, който поне може да чете. По време на светото тайнство кръстникът изповядва Символа на вярата вместо кръщелника, ако е дете. Напоследък има мода кръстници да стават малки 4-5 годишни деца. По канон това е забранено и е жалко, че се допуска изобщо.

9. Подарък за кръщелника. Това е най-сладката част, за която няма нужда да подсещаме. Разбира се, той не е задължителен, но е толкова приятен!

Често задавани въпроси:

Трябва ли родителите да са кръстени? 

Не.

Кое да купи кръстникът и кое кръщелникът?

Това е нещо, което може свободно да уточните помежду си. Няма специално изискване, но обикновено кръстникът, поласкан от честта да бъде поканен за възприемник на детето, поема ангажимент за всичко.

Защо ми казаха да занеса и други неща, а на моята приятелка не са ги искали?

Може да ви подсетят да занесете питка, вино, мед или бонбони за почерпка. Обърнете внимание дали се спазва пост в определения за кръщение ден и се постарайте почерпката да е постна, ако е нужно. Дори да ви помолят да оставите бутилка червено вино или олио за църквата, не съжалявайте. Свещеникът няма да си пържи мекички с тях, а ще ги остави за кандилата. Виното е нужно за причастие. Приемето го като дарение за храма и се радвайте, Бог вижда и отбелязва и най-малкия добър жест.

След кръщенето.

Кръщелникът е вече член на църквата. Името му може да бъде записвано за молитва: света Литургия или водосвет, канон, акатист... Другото важно нещо е, че може да присъства на цялата служба и главно да се причастява. Всеки родител иска детето му да е здраво, послушно и да расте разумно и добро, за да върви към добро. Ако родителите го водят за причастие в църквата, сам Бог тайнствено ще им помага в усилията да го възпитат правилно. Ако решите да причастите детето е хубаво да се поинтересувате дали в дадената църква имат обичай да причастяват деца и предварително да поговорите със свещеник дали той има изисквания към детето, неща, които то да направи или да не прави преди причастие. Много зависи от възрастта на детето и личната преценка на свещеника. Изберете църква, където често причастяват деца. Обикновено на такова място не са твърде строги в изискванията и имат опит, познават тънкостите в причастяването на деца, дори бебенца. В София знам две такива църкви от опит: Успение Богородично и Св Йоан Кръстител в Обеля, и Св ап Петър и Павел в Разсадника. С радост ще актуализирам списъка при първа възможност, защото вярвам, че има и други.

Една много хубава статия по въпроса: http://www.moetodete.bg/roditeli/p3_1298_0.html

А какво да предложите на гостите по време на пост? Прегледайте рецептите на бразилка! Тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...