неделя, 4 март 2012 г.

Кръщене по време на пост

Предишната публикация по темата, където ще научите кои са основните неща, които да подготвите за кръщавката.

Великият пост дойде е време да допълня текста за кръщенето. Преди нова година някой беше попаднал на блога ми чрез ключовите думи: "кръщене през пост".

Разбирам от къде идва недоумението: щом има ограничения за сключването на църковен брак, трябва да има такива и за кръщаването. Но не е така.

Свето кръщение е единственото тайнство, което се позволява да се извършва по всяко време без ограничения. Нещо повече, при особени обстоятелства, например, ако животът на пеленаче е в опасност, кръщенето може да се извърши извън храма и дори от човек, който не е свещеник. Обърнете внимание, че привеждам това само като пример. Не насърчавам никого да кръщава на своя глава!

Достатъчно от рубриката "Знаете ли, че..." Сега практичните неща. Първо, по време на пост е задължително почерпката за гостите на кръщенето да е постна. Присъствала съм на кръщене през Великия пост, поднесените след него ястия бяха поръчани от фирма за кетъринг. Всичко беше много вкусно, питателно и разнообразно: фалафели, ястия от китайската кухня, традиционни български ястия в специални тавички с функция за поддържане на храната топла, салати и десерти.

Второ, не забравяйте, че някои свещеници изискват кръщелниците над 10 години да са запознати със Символа на вярата.

Трето, в Гърция има обичай такива събития да бъдат посрещани с внимание към всеки детайл, което превръща кръщенето в незабравим празник. Предлагам ви няколко снимки от кръщене, организирано от моята скъпа приятелка Цвети. Ако ви харесват нещата, които прави, можете да се свържете с нея на адрес: brazilka(at)abv(dot)bg или през Фейсбук: https://web.facebook.com/cvetnipraznici/

 В църквата.



Подаръчето за гостите е иконка на Свети Николай, защото кръщелникът се нарича Никола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...