събота, 9 август 2014 г.

Мария на два месеца

Един ден на многодетната майка

Достатъчно трудно е да гледаш едно дете. От опит го знам. Но умножете всички грижи, тревоги, несигурност, молитви, неудобства по две три и ще разберете как се чувствам.

Вечер ме приспива Мария, сутрин ме буди Мария. В тази рамка се разполага нашата траги-комедия. За радост на таксиметровите шофьори пред блока всяка сутрин представляваме голяма атракция. Или малката примадона се разпява в слинга, а аз стискам батковците за ръка и препускаме към градината, или гушкам здраво малкия, а големият подтичва зад нас, или, да, случвало се е, гушкам големия, а малкият ме държи за полата.

Кое улеснява грижата за три деца?

  1. Да имаш добър баща под ръка. Без него не бихме се справили!
  2. Кризисните ситуации. Тогава сме най-организирани и стегнати. В момента, в който си спомнихме, че сме забравили фурната включена и не просто ще ядем овъглени картофи за обяд, а може да се наложи да гасим пожар, забравихме умората и лиготиите и бързо се прибрахме. За щастие картофите бяха идеално опечени!
  3. Някои малки пинизи. Последното ми откритие е това, което наричам къпане на автомивката. Строявам ги в банята един до друг пред строгия блуждаещ поглед на Мария от шезлонга в коридора, търкам с насапунисаната гъба и плакна с душа. За по-малко от минута са готови. :)
  4. Мързеливи питателни рецепти.  Щандът със замразените зеленчуци се превърна в любимото ми място. Хем вкусно, хем здравословно. Месото отива цяло в тенджерата за варене на пара. Няма начин да загори. ;) Търся начин за мързеливо приготвяне на любимите ни пържени картофи. А тенджерата под налягане отдавна е най-добрият ми приятел. Слагам всички продукти, включвам котлона на 1 и излизаме да играем навън. Като се приберем след 2-3-4 часа, имаме вкусна супа за обяд.
  5. Детските филмчета. Нож с две остриета. Докато трае филмът има тишина и спокойствие, но след това са два пъти по-превъзбудени. А знаем и за другите вреди.
Време е да се къпем. Първо тя, а после по някое време, не се знае кога и аз. Да, това е част от ежедневието ни. Всичко се правя някога, не се знае кога, прави се бързо и на части. Прагът ми на поносимост към мръсотия и бъркотия вкъщи никога не е бил по-висок, но важното е мама да е спокойна и здрава физически и психически, децата да са усмихнати и стомасите на всички сити и доволни.

Лека нощ, Тони, Илия и Мария! Лека нощ, тати! А мама ще спи с отворени очи. :)

2 коментара:

  1. Честити два месеца на малката Мария, да ви е жива и здрава и много да ви радва.
    Идеята за "автомивката" ме върна в детството, когато мама след игра под строй тримата (имам двама по-малки братя)ни вкарваше в банята. Сега се замислям, колко ли и е било трудно тогава.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мони, отдавна се беше "обаждала". Много мило ми стана, че съм ти припомнила детството. Сигурно е било трудно, но трудностите се забравят, запомнят се радостите.

      Изтриване

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...