сряда, 23 януари 2013 г.

За гледането на телевизия. Всъщност относно.

Ако някой още има съмнения доколко вредна е телевизията,

Да не се гледа пред децата!
Откъс:
Психоложката:
- Работя с деца и виждам, че днешните деца са съвсем същите като вчерашните. Те са много добри, много чисти, много чувствителни, докато възрастните не ги потопят в безчувствието си. Именно възрастните ги тласкат към телевизора, а после казват, че не знаят как да откъснат детето от екрана. Майката е тази, която скъпи времето си. Майката е тази, която иска да поговори по телефона с приятелка или да прочете женско списание и й се свиди този половин час, който да отдели за детето си. Не е вярно, че детето предпочита телевизора. Детето винаги предпочита общение с любим, авторитетен възрастен, но майката го поставя в това "телевизионно иглу", а после не знае, какво да прави. Да, после детето действително привиква към тази виртуална информация, към този виртуален наркотик и тогава вече е трудно.

Тук може да си го дръпнете: http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=96:2010-03-21-22-03-23&catid=48:2010-03-02-12-06-16&Itemid=81

Съгласна съм, че това са крайни примери, но според статията на свещ. Сергей Павлов "Православният възглед за поезията и вредата от телевизията", вредите дори от образователните детски предавания не са малко. Изводите на някои изследователи са, че дете под 4 години не бива да гледа телевизия изобщо, защото настъпват изменения в мозъка, които са необратими. В момента, в който започнем да гледаме телевизия мозъкът преминава към режим "сън" и всичко, което възприемаме от екрана го приемаме безкритично. (На теория - бел. моя). Небезизвестната истина, че към телевизията и компютрите се пристрастяваме.

В статията са цитирани пророчества, които директно свързват лукавия с телевизията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...