четвъртък, 7 август 2014 г.

101 начина да научим буквите

Крайно време е с батковците да започнем заниманията. Аз обожавам книгите и четенето и много държа те също да четат хубаво и с удоволствие. Преди няколко дни ми хрумна следното упражнение за познаване на букви. За по-забавно можем да кажем на децата, че ще играем на шпиони. Ако се затруднят със смисъла на думата "шпиони", им пуснете Колите 2.


  • Предварителна подготовка: със свещ или бял пастел на бял лист се пише буквата Бих си приготвила към 5-10 листа според възрастта. Ако забележа, че имат желание за още, на място ще направя допълнително. Дават се един по един подготвените листи и детето рисува с боички отгоре, за да се появи "тайното съобщение". Детето трябва да го предаде на мама. Може да се направи "телефон" от две чашки и опънат канап, по който да предават тайното съобщение. Може да се използва и бебефон или уоки-токи.
  • Със същия телефон от две чашки и канап може да се направи упражнение за писане и четене на отделни букви или на цели думи. Мама предава буква по буква "тайното съобщение" по телефона, а детето го записва и прочита.
  • Тази сутрин измислихме още две игри с букви. Първата: мама пише с пръст на стената буквата, детето трябва да я познае. Докато се забавлявахме така, си спомних, че като деца си пишехме на гърба по същия начин думи буква по буква и трябваше да познаваме думата.
  • Втората: пишем букви и рисуваме картинки на неща, които започват със същата буква. Играта може да има състезателен момент, ако използваме дъска Aqua Doodle. Трябва детето да свърже буквата с картинката, преди дъската да изсъхне!
Различни дъски за рисуване с вода

Постарайте се да осигурите на детето си букви под различна форма: кубчета, хартиени, за мозайка, магнитни, домашно приготвени от домакинска кърпа: http://krokotak.com/2013/09/da-si-napravim-meki-i-obemni-bukvi-za-igra-i-utchene/

Не забравяйте, че може буквичките да се изписват по забавен начин: с пръчици, камъчета, солетки, бобчета, бонбонки... 

Има едни килимчета-пъзели с азбуката на български. Видях тази идея у наши приятели. Майката нарежда килимчето и казва на децата: "Дай ми буквата М." и показва на детето къде трябва да отиде буквата. То я намира и поставя на мястото й. Когато детето напредне и само познава буквите, вече няма нужда да му се посочва мястото, само се указва желаната буква. Ако не ви се инвестира в скъпи килимчета-пъзел, може да се направи същото от хартия. Да  се очертае сянката на буквата (леко разкривена за повишена трудност), а детето да залепи отгоре самата буква. Ще подготвя няколко и дано имам начин да снимам и да кача.

Ето ги обещаните 101 начина да се научи азбуката: http://thisreadingmama.com/101-alphabet-activities-printables/. На английски са, но ние ще заимстваме идеи и ще работим с децата на български. Пък може някои упражнения да вършат добра работа във втори клас, като дойде време за английската азбука.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...