четвъртък, 5 декември 2013 г.

Преподобни Порфирий Кавсокаливит

Забелязах новината за прославянето на стареца Порфирий още преди няколко дни, но чак сега намирам време да я "отразя".
Преди време с една приятелка си разменихме духовна литература, в която светите отци засягат темата за възпитанието на децата. Всяка върна на другата нейната книга с голямо разочарование. Бях прочела свети Теофан Затворник за пръв път и ме потресе строгостта му. А тя по някаква причина не прие старецът Порфирий.  Това ме изуми - да те смути човек, от когото струи такава любов! Трудно е да не отвърнеш с любов на толкова много любов.

Е, добре няма повече да развалям празничния момент с брътвежите си. Ето тропарите, посветени на новоканонизирания светия:



Тропар, глас 1: 
Да почетем, вярващи, рожбата на Евбея, гордостта на всички гърци, посветения в богословието и истинския Христов приятел Порфирий, изпълнения с дарби от дете. Защото той избавя бесноватите и изцелява болните, които с вяра викат: слава на Този, Който ти даде сила; слава на Този, Който те освети; слава на Този, Който чрез тебе дава изцеление на всички.
Тропар, глас 5 гл., подобен "Собезначальное Слово": 
Като награда за трудовете и благочестивия живот Господ свише ти даде, Порфирие, благодат мъдро да предузнаваш бъдното; свещено цвете на Евбея, ти от Атон тайнствено се пресади в градините на безкрайната слава, за да се молиш на Христос за тези, които те възхваляват.
Превод: Проф. Иван Димитров

Източник: http://dveri.bg/9pqy8


Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...