вторник, 15 ноември 2011 г.

Постът за деца

По семейна традиция, датираща от Рождественски пост 2008 година вкъщи не се ползва интернет през време на постите. Ако влизам тук то ще бъде  по изключение.

Децата не постят от храна. Разбира се, понякога се храним всички заедно и на масата има само постно, ако издържи и не си поиска яйце или месо, Антоний пости с нас, но никога цял ден. Вярвам, че детето не бива да бъде насилвано за тези неща, че постепенно по естествен начин ще свикне и да пости и да се моли по-продължително и да стои мирен в църквата. И сами разбирате, че натяквания, настояване да прави нещо, което му е неприятно, могат да имат само негативен резултат в дългосрочен план. Затова и когато се моля го, понякога го качвам на един шкаф под иконостаса и той си играе с църковното календарче, шишенцата миро и тамянчето за ужас на баща си. Целува на игра иконките и си обясняваме, че снимките на календарчето са на дядо Максим и дядо Николай. Така и по време на поста му обяснявам, че не може да пуснем филмчето за Бъз Светлинна година, защото е време за подготовка за светлия празник на Рождество, но можем да правим много други интересни неща.


Ето ги и тях - нашите идеи за коледния календар. Календар нямам време да шия, но в едно купешко китайско коледно чорапче всеки ден ще слагам листче с числото на оставащите до Коледа дни, и указания как да намери изненадата за деня - украшения за елхата, идеи как да си направим сами такива украшения, да научим коледна песничка, да гледаме някое православно филмче, да си направим филмче за детския телевизор, да направим картички за подарък на бабите, парти шапки, маски за Коледа... Има една игра от учебникът English Together на Даяна Уебстър и Ан Уорол. Нарекли са я "Лов на съкровища". На детето се дава листче с инструкции къде да отиде. На новото място има друго листче, което го отвежда на трето място и така докато не открие "съкровището". Много забавна игра. За по-големи деца може и на чужд език за упражняване на предлозите. Пример в публикацията от 10.12.2011г.

Леки и душеспасителни пости от нас! Усмихвайте се, защото постът ще измине неусетно и скоро, живот и здраве, ще пеем пак: "Христос раждается! Славите!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...