сряда, 21 септември 2011 г.

За свещите


Защо палим свещи?

Това е обичай останал от времето, когато не е имало електричество и за осветление са използвани свещи и кандила. От там идва и думата „полилей” не я бъркайте с „полЮлей”. Като дете бях убедена, че няма друг правопис и идва от това, че абажурите се олюляваха, когато баща ми ги закачи с глава. В действителност е поли елей (гр. ез): „много кандила”.

Да не забравяме, че тварната светлината е символ на Христовата светлина. Господ Иисус Христос е светлината на света, топлината на света, затова и толкова се радваме всяка година на благодатния огън от Йерусалим и с радост занясаме вкъщи от него с пламъчето на свещичката.

Защо църковна свещ?

Някои хора смятат, че не е проблем да си внесат свещ, купена по евтино от някой уличен продавач. Целта на запалената свещ не е единствено да ни помогне да се съсредоточим в молитвата. Тя е и пожертвование. Да не се бърка с жертвоприношение! Пожертвование в смисъл, че жертваме от джоба си, за да подпомогнем храма, един вид милостиня.

Да се пазим от това да усукваме свещите, да ги притискаме, за да горят заедно.

Това е някаква нова мода, непонятна за мен. Проблемът е, че когато се обединят пламъчетата на няколко свещи, те горят по-силно и опушват повече. Рискът от пожар е съвсем реален, а след основен ремонт отнема само няколко месеца, за да станат пак черни стените. Особено е важно да пазим църквата чиста и да палим свещите само на определените свещници, когато храмът е с подновени стенописи. Сумите, които са дадени за освежаване на иконите по стените, трудно можем да си представим, а още по-трудно е за свещениците да ги съберат повторно.

Друго, което си струва да се отбележи: хубаво е свещта да погори повече, но не е задължително, а и е невъзможно да изгори до край.

Надявам се с изброените по-горе неща да ви улесня в главната цел на пребиваването ни в храма, а именно молитвата, общението с Бога. Нека използваме тези моменти за самовглъбяване, а не за излишна суетня. Да се държим, така че молитвата ни да бъде чута. Спомнете си за митаря и фарисея.

Продължава тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...