понеделник, 14 януари 2019 г.

Направи свещички от хартия. Защо палим свещи?

Източник.



„При нас никога не се извършва богослужение без светилници, но ние ги използваме не само за това да разпръскват мрака на нощта - литургия се извършва и на дневна светлина, но за да изобразим чрез нея Христос – несътворената Светлина, без Която и в средата на деня пак щяхме да бродим в мрак…“ (Тертулиан)

"Пак им говори Иисус и рече: Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота". (Йоан 8:12)

Обичаят да се палят свещи пред икона и по време на богослужение е много древен, но не всеки знае защо всъщност палим свещи.

На първо място това е безкръвна жертва пред Бога. Восъкът, който е събран от трудолюбивите пчели е чист продукт, достоен да послужи да изкажем нашата благодарност към Твореца.

Пламъкът на свещта символизира нашата вяра – както свещта гори, така трябва да гори и пламъкът на вярата ни. А димът от горящите свещи се издига нагоре, както и нашите молитви се издигат към Бога.

Също да не забравяме, че Самият Христос е наречен "истинската светлина" (Йоан 1:9). Това са все значими неща в духовния живот, към които свещта ни насочва, и за които ни напомня.

За да насочим вниманието на децата към църковната свещ, можем да изработим свещичка от хартия и картон. Тя се прави лесно и е подходяща дори за първи клас. В същото време е много ефектна и децата с радост си представят как са в храма и запалват истинска такава.

Свещичката се прави така:

Половин лист хартия А4 с цвят, близък до восък, се навива на руло откъм късата страна и се залепва така. Изрязват се кръгчета с различен цвят и размер. Най-голямото трябва да е бяло и от картон - с размер на голяма водна чаша (диаметър ок. 8 см) Следва по-малко жълто кръгче, което залепваме върху бялото, по-малко оранжево и още по-малко червено, които също залепваме последователно. Накрая в средата лепим жълто пламъче. С черен тънкописец изрисуваме фитилчето на свещта и лъчи около пламъка, за да покажем, че свещта трепти. Накрая правим два прореза около 2 см на единия край на рулото и в тях закрепваме кръга. Свещта е готова!

Да се направи вкъщи е лесно, но когато става въпрос за повечко деца или цял клас е добре да има малко помощ и подготовка. Върху бял картон предварително очертаваме големите кръгове. Останалите кръгчета и пламъчето можем да разпечатаме на принтер върху цветни листове.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...