сряда, 7 февруари 2018 г.

Как да се научим да пеем в храма?

Ако имате талант да пеете, ще знаете. Музикалният глас си личи само като го чуе човек. Друг сигурен признак е това, че често си припявате, в ума ви изплуват части от песни... :) Ако все пак не сте сигурни, попитайте хората, които ви познават добре, обичат Ви и Ви подкрепят. Аз съм се изненадвала да науча неща за себе си точно от приятели.

Как да развием този талант?

1. Да пеем всеки ден, различни стилове музика.
2. Да се записваме и да прослушваме записите. Записваме и слушаме, докато не харесаме изпълнението си. Ако нямаме време за това, просто да пеем отново и отново едни и същи песнопения.
3. Да слушаме много църковна музика. Хубаво е жените да слушат женски гласове, мъжете - мъжки.
4. Да научим църковно-славянски език. Най-малкото да четем, макар и без разбиране в началото.
5. Важно е да знаем нотите.
6. Да посещаваме храма всеки ден или колкото може по-често, да застанем на клира и да участваме в Богослужението. Това е най-важното! Някои църковни певци са щедри учители, обясняват и дават възможност да опиташ сам. Бог да им дава здраве и сили!

Важно е да се знаят още:



1. Възкресните тропари на осемте гласа. (Важно е, защото по тях се прилагат голяма част от песнопенията в Минея и Октоиха.)
2. Числата на църковно-славянски поне до 31.
3. Теорията от Типика. (Трудно е да се разбере наизуст, по-скоро за затвърждаване на наученото по време на Богослужението.)
4. Кратък Възкресник за източните ноти, невмите. Най-лесно е да се отвори на първото упражнение, да видим какви знаци има там и да научим първо тях. Не е нужно да се претоварваме с всичката теория накуп. Но има хубави книги и със западни ноти. Всеки ще намери това, което му подхожда.
5. Добре е Часословът да стане настолната ни книга, за да можете бързо и лесно да намирате в него това, което ви трябва.

Богослужебни книги в pdf формат: http://psaltbg.blogspot.bg/2015/09/blog-post_77.html

На клира се ползват: Църковно календарче, Типик, Часослов, Миней по месеци, Октоих, Катавасийник, Апостол. Сега по време на поста ще използваме Постния, а след това и Цветния Триод. Ако съм пропуснала нещо, ще се редактирам допълнително.

Очаквайте подробно описание на всекидневнатаУтреня. :) Тя се служи най-често и който посещава Богослуженията редовно я научава бързо.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...