петък, 19 януари 2018 г.

Св. Павел Тивейски и лъвовете

Замислих се, че малките деца обичат да слушат интересни случки с животни, момчетата харесват разкази за битки и воини, а момичетата имат нужда да почерпят вдъхновение от живота на силни и смели жени. И така, нека им разкажем за това, което обичат и да ги запознаем с части от житията на светиите.

Това е част от житието на свети Павел Тивейски, което обяснява, защо на тази икона е изобразен с два лъва. Повече за гарвана ще научите в линка под иконата.
Източник: kambankabg.com


Дошло време св. Павел Тивейски да напусне земния живот и душата му се издигнала към Господа. Свети Антоний Велики трябвало да погребе тялото му, но как да постъпи? Няма мотика или друг инструмент, намира се насред пустинята, няма кого да помоли за помощ. Стоял и се чудел какво да прави. (Най-вероятно е казвал и молитва към Бога.) И тогава се появили два лъва. Те се приближили и започнали да разравят земята. Изкопали достатъчно голяма дупка за гроба, близнали ръцете и краката на св. Антоний и се отдалечили. Св. Антоний възхвалил Бога и извършил погребението на тялото на св. Павел Тивейски.

Св. Павел Тивейски, св. Антоний Велики и св. Атанасий Велики са били близки тук на земята, честваме ги в три поредни дни. Дали това не значи, че тримата са заедно и в Рая, близо до Бога?

Пълното житие: http://www.pravoslavieto.com/life/01.15_sv_Pavel_Tivejski.htm#2

Понякога децата се отегчават от вечното оцветяване на икони и предпочитат за разнообразие да прерисуват вместо да оцветят. Иконата горе е идеална за целта. :) 

Хубаво е по-големите дечица да приемат предизвикателството да оцветяват, според канона в по-светли и по-тъмни нюанси на един и същи цвят, както е на истинската икона. Това е осъществимо и с моливи, и с флумастри, ако са поне 24 цвята.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...