събота, 23 декември 2017 г.

Дневник, посветен на вярата

Намирам всички статии на Силвия от orthodoxmom.com много вдъхновяващи. Понякога гледищата ни за нещата се разминават, но винаги в написаното от нея има искрица, която пали нещо в мен. Първо на нейния сайт прочетох за Библия-дневник. Доколкото разбирам това е някакво протестантско издание на Библията. Знам, че те имат различни текстове, подходящи за различните полове и съответно това е отразено в цвета на корицата: синьо за мъже и розово за жени. Не съм държала в ръцете си такава книга и не знам доколко това ще е Библия. Точно затова Свещеното писани е Книга на книгите, защото текстът е универсален за хора от различни епохи, пол, материално положение...

orthodoxmom.com


Идеята да имаш Библия, в която да си водиш записки и да рисуваш също не ми допада. Но
такава Библия-дневник ме вдъхновява да намеря начин да включа четенето на Свещеното писание и осмислянето му, и оделотворяването му в ежедневието си. Разбира се, най-добре е човек да има възможност да посещава ежедневно или колкото може по-често службите в Божия храм. Да си пуснеш Литургията по православна телевизия не е същото. Все те дърпат задачите и Марта надделява. Но в храма каква друга работа има човек освен да пее, да следи службата и да се моли?

За съжаление, по различни причини не винаги ни се отдава да отидем на църква. Затова е хубаво всеки да открие кое е най-подходящото време да остане насаме с мислите си и с Бога. За мен това е вечер, след като заспят децата, ако са ми останали сили и не се налага да работя. На нощното си шкафче винаги имам духовна литература. Една дума да прочета, пак е нещо, понякога дори е повече от това да чета с часове. Но се замислих, че би било удобно да може човек всеки ден да прочита точно определените от църквата текстове. За съжаление намерих такъв вариант само на английски в сайта на Американската православна църква: https://oca.org/readings. На български още няма такова нещо, но може човек да провери кои са четивата и да си ги отвори в българската библия: http://www.pravoslavieto.com/bible/index.htm.

А относно дневника преди време бях попаднала на тази идея за тийнейджъри (и не само):
http://orthodoxeducation.blogspot.bg/2014/10/faith-journals.html И много я харесвам. Целта е да вдъхновим децата да открият силата на усамотението на място, което им е приятно. Единствените условия са това място да е тихо и уединено.

Ето някои идеи как да използват това време, за да извлекат максимална полза:

Някои дни ще пишат, в други ще рисуват, разсъждават, отговарят на трудни въпроси, ще четат молитви или ще изпълняват определени задачи.



Нека украсят предната и задната корица по свой избор, но така, че да изглежда вдъхновяващо и духовно. Подсигурете им цветна хартия, флумастри, икони, лепило, блясък и т. н.

Включете цитати. 

Нека ги изпишат красиво и ги украсят. Примерни цитати:

"Какво ще направиш с времето, което ти е отредено?" Гандалф, "Властелинът на пръстетните"

"Застанете и познайте, че Аз съм Бог." Пс. 45:11

"Научете устатата си да изрича това, което ви е на сърцето." Авва Пимен

"Християнин е този, който се уподобява на Христа в мисли, думи и дела, доколкото е възможно за човеци, вярвайки правилно и безпорочно в Светата Троица." Св. Йоан Лествичник "Лествицата"

"Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се." Фил. 4:4

Залепете икони.

Нека опишат какво виждат.


Притчата за разумните и неразумни девици:
5 вътре в царството, 5 извън него. 
(Вярност към Христа, значимост на православните приятели, смелост да изповядаме Христа в днешния свят. Познаваме ли Го?)



Рахил плаче за децата си.
(Животът е безценен, децата са благословия, тъгуване по абортите в наши дни. Кае ли се светът?)


Предателството на Юда в Гециманската градина. 
(Злото на завистта, омразата, алчността, противопоставени на смирението и любовта към Христа.)

Задайте въпроси.

* Какъв беше твоят кръст днес?
* По какъв начин постави някой друг преди себе си днес?
* Обмисли греховете си от днешния ден и си дай сметка какво доведе до тях.

Четете молитви.

"От юности моея многих борют мя страсти, но Сам мя спаси Спасе мой."
"От дните на моята младост страстите се борят с мен, но спаси ме Сам Ти, Спасителю мой."


Нека проявят творчество!

Може да включат:

* Стихове от свещеното писание за заучаване.
* Текстове от Богослужението
* Православни снимки
* Стихотворения
* Свидетелства за чудеса
* Жития на светиите.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...