събота, 2 декември 2017 г.

Съвети за младите съпруги

Източник: http://pravoslaven-sviat.org/

Свети Григорий Богослов изпратил това писмо до своята духовна дъщеря Олимпиада като подарък за нейния току-що сключен брак. Това послание съдържа дълбока психология и богословие. Преди всичко дава ценни съвети за успешен брак.

„Дъще моя, за твоето венчание, аз, Григорий, като духовен твой отец, ти давам моето поучение. Най-хубавото поучение е за чедото това, което получава от баща си. Слушай ме, Олимпиадо моя:

Знам, че искаш да си една истинска християнка. Една истинска християнка се познава по своята външност. Затова, моля те, внимавай за твоето външно поведение. Бъди проста. Тежките и скъпи рокли нека ги носят тези, които не искат възвишен живот, които не знаят какво означава едно духовно израстване. Но ти си постави големи и високи цели в живота си. И тези цели искат от тебе пълното твое внимание.
В брака твоето усърдие и любов да бъдат пламенни и да не се отклоняват към намаляване на това, което ти е дал Бог. Това да се превърне в център на твоя живот и да весели сърцето ти. И ако разбереш, че мъжът ти те обича повече, отколкото ти обичаш него, гледай да не се издигнеш суетно във висините, но винаги го дръж на това място, което ти е отредило Евангелието.
Трябва да знаеш, това, че си жена има голяма предопределеност, но различна от тази на мъжа, който трябва да е глава. Остави неразумната еднаквост между двата пола и се опитай да осъзнаеш смисъла на брака. В неговото прилагане ще видиш каква издръжливост е нужна, за да отговориш, както трябва на този смисъл, но и каква сила се крие в привидно по-слабия пол.

Знай, че много лесно се разгневяват мъжете. Несдържани са и приличат на лъвове. В този случай жената трябва да е по-силна и по-възвишена. Трябва да играе ролята на укротител на зверове. Какво прави укротителя, когато звярът реве? Става още по-мирен и с добро опитомява гнева. Говори сладко и меко, гали го, грижи се за него и отново го гали и го опитомявай.

Никога не съди мъжа си за нещо, което не го е направил както трябва. Нито пък за неговото неизвършване, дори и ако резултатът не е такъв, какъвто си искала ти. Защото дяволът е този, който влиза като пречка в единомислието на съпрузите.

Всичко да бъде общо – и радостите и скърбите. Защото бракът е направил общо всичко, което е ваше. Грижите ви да са общи, защото така домът ви ще се утвърди. Изрази и ти своето мнение, но нека мъжът ти да реши.

Когато го виждаш натъжен, сподели тъгата му. Защото приятелското съжаление е голямо лекарство. Но твоят поглед да бъде ясен и спокоен. Жената е тихото пристанище за бурния ум на мъжа.

Не вземай пример от жените, които гледат на външното. Дръж твоя поглед спокойно и не изобличавай с гневни думи, дори и да си гневна. Ушите ти да не се украсяват от перли, но от добри думи и да поставят ключ за разума. Тогава дали слушат или не, слухът ще остане непорочен. Същото е и за очите, защото те показват вътрешната страна на душата. Нека те гледат непорочно и смирено всички, дори и твоя съпруг. Много пъти е за предпочитане да си държиш очите затворени с поглед наведен надолу.

А сега за езика. Мъжът ти винаги ще ти бъде неприятел, ако езикът ти е необуздан, дори и да имаш хиляди добродетели. Неразумният език многократно поставя в опасност дори и невинните. Дори и когато имаш право, предпочитай мълчанието. По-добре е да не бъдеш в опасност да кажеш някоя неуместна дума. И да имаш желание да говориш много, по-добре е да мълчиш. Внимавай и с разходите си. Важно е да бъдеш благоразумна.

Ако си приела това духовно поучение от мене твоя старец, съветвам те да го запазиш за себе си. Така с всичко, което получи и чу от мен и с твоята морална висота, ще опазиш обичния си съпруг от гордостта.
Сега приеми този мой подарък, подарявам ти го като ценност. Поздравявам ви отново и ти пожелавам да бъдеш като плодородна лоза и да видиш синове от синовете си, и така от мнозина да бъде прославян Бог, защото от Него и заради Него се раждаме и заминавайки си от този живот пак при Него отиваме.“
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...