понеделник, 27 ноември 2017 г.

Постни кюфтенца от червена леща, картофи и гъби

http://pep-4o.blogspot.bg/2013/11/blog-post_29.html

Продукти:
200 гр. червена леща
400 мл вода
200 гр. гъби (кладница е тук, но може и печурки да са )
5-6 стръка зелен лук
2 с.л. олио
2-3 малки сварени с кората картофа (бързо и лесно е в микровълновата фурна - цели, за 3 мин. на мах.мощност)
4  с. лъж. царевично брашно
1-2 скилидки чесън
по 1 каф. лъж. кимион и черен пипер
сол на вкус

олио за пържене/печене

Приготвяне: 
* Лещата се залива с водата и се слага да се свари за около 15 мин (през което време се разбърква и  водата се абсорбира).
* Ако лещата е омекнала, а има още вода се отцежда(до колкото е възможно)
* Към нея се прибавят сварените, обелени картофи и всичко пасира до грубо пюре.
* Затваря се съда с капак и оставя за 25-30 мин. да изстине сместа.
* През това време гъбите се нарязват на ситно, заедно с бялата част на лука и задушават в олиото за 5-6 мин. (докато се изпари водата им).
* Прибавят се към охладената смес от леща и картофи; прибавя се брашното, пасираната скилидка чесън, подправките, ситно нарязаната  зелена част на лука и солта (1 каф. л.) 
* Обърква се добре.
* С мокри ръце се оформят кюфтенца и пържат до зачервяване от двете страни,
 или:
* с намаслени ръце се оформят топчета, сплескват се и подреждат на застлана с пекарска хартия тава. Пекат се в предварително загрята на 220* фурна до зачервяване (около 10-12 мин)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...