понеделник, 20 ноември 2017 г.

Две постни рецепти, подходящи и за деца

Сръбска баница с картофи.
Източник: http://www.zajenata.bg/

Нещо като пататник, но лукът се запържва. За деца може да се пропусне лукът. Аз направих баницата редена, а не вита.

500 г кори за баница
1 глава лук 
5-6 бр. едри картофа
4 ч.л. сол 
смлян черен пипер, сол, мазнина за запържване 

Изчистеният лук се реже на по-едро и се запържва до златисто. Картофите се обелват и се рендосват на едро ренде, към тях се добавят запържения лук (заедно с мазнината, в която се е пържил), сол и черен пипер. Тази смес се разбърква и се слага върху корите, които се увиват като за баница. Подреждат се в тава, предварително намазана с олио и се пече около 45-50 минути.
В плънката по желание може да се добавят пушени кренвирши или шунка. 


Кекс с круши
Източник: http://zlatnotozrance.com/

Опекохме го като кексчета. По-бързо се изпичат. Но не ни стигна една доза. Спокойно може да удвоите продуктите. Аз сложих 1 1/2 ч. ч. брашно за тази доза.


½ ч.ч. обелени и намачкани круши
1/3 ч.ч. растителна мазнина
1/3 ч.ч. захар(по възможност кафява)
2 с.л. мед
1 ч.л. бакпулвер
щипка канела
ванилия
щипка сол
Около 1 – 1 ½ ч.ч.пълнозърнесто брашно (става и с бяло)

Избираме 1-2 меки круши, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Ако не разполагате с круши, може да използвате и банан или пюре от сварена ябълка. В купа към намачкания плод добавяме растителната мазнина, меда и захарта и разъркваме до получаването на хомогенна смес. За разбъркването използвам дървена лъжица, не мисля че е нужен миксер. След това идва ред на солта и канелата, накрая постепенно изсипваме брашното, смесено с бакпулвера. В моя случай добавях брашно до получаването на стандартна гъстота за кекс и сладкиша се получи леко влажен, може да направите тестото и малко по-гъсто – тогава ще получите по-сух сладкиш. Печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса. От описаните продукти получих тънък кекс с диаметър 27 см, ако желаете да направите по-голямо количество – удвоете съставките 🙂
Също така, ако крушите са много сладки спокойно може да намалите количеството друг подсладител. Аз не го направих и се получи доста сладко.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...