неделя, 25 септември 2016 г.

За първи път в първи клас

Държах се и не трепвах до родителската среща на 13 септември. Все пак всичкото вълнение го изживях миналата година, като тръгна в предучилищна. Така си мислех. :)

Добре, че Бог ме хвана за ръка и по един леко стръмен и лъкатушещ път ме доведе до сегашната учителка на Тони. Спокойна, нежна, съобразителна, опитна. Още първия път, когато отидох да го взема след часовете ме посъветва: "Не му напомняйте за домашната, нека го осъзнае като своя отговорност."

Много подходящ съвет за моето дете. И много труден за изпълнение от неговата майка. А детето е на седем и по законите на църквата също вече отговаря само за себе си. Цели пет учебни дни гриза нокти и уж не подсещам за домашните. Цели две учебни седмици се пека на шиш дали ще тръгнат както трябва нещата. И изведнъж ми просветна: ако искам да е отговорен, трябва да му се доверя. Ако искам да е голям и самостоятелен, трябва да му дам пространство. Така както не го карам насила да не яде преди службата, за да може да се причасти. По същия начин трябва да пише домашни, защото такива са правилата, а не защото аз - мама - съм казала така. Разбира се, домашни се пишат по толкова много причини, но е уморително да повтаряме всеки път, че трябва да изпълняваме задълженията си, че сега градим бъдещето си...

И насред тези четири почивни дни изрових задачи от Математическо кенгуру и ги решихме на един дъх. Ето, значи, къде е ключът от палатката! Сега търся интересни начини детето да учи различните предмети. Дотук имам това:

1. За четене:
Православен буквар, изд. Витезда


2. За писане:
Направи си сам приказка, изд. Точица

3. Околен свят:
Учебник по Родинознание 1.-4. клас, Костадин Костадинов, за теглене от блога на автора: http://kostadin.eu/2016/09/08/

Ваканция в средните векове, изд. Точица


Науката около нас, изд. Фют (Благодаря, Цвети!!!)

Моят първи КАРТИНЕН АТЛАС НА ЖИВОТНИТЕ В СВЕТА, изд. Фют


Детска енциклопедия по история на България, изд. Хермес


4. Английски език:
Pingu loves English, Longman (и още колкото искате учебници от 1. до 12. клас)

5. Изобразително изкуство:
сп. Бърборино, изд. Фют

Моята първа енциклопедия на изкуството, изд. Фют

6. Математика:
Математически фолклор. Няколко от задачите в книжката са публикувани на този сайт:
https://sites.google.com/site/knigadete/matematiceski-folklor
Математическо кенгуру (линк към сайта на МОН, където с Ctrl + F и ключова дума "кенгуру", могат да се намерят материали от стари такива конкурси.)

С това разполагаме вкъщи. Отделно редовно посещаваме библиотеката, веднъж бяхме на концерт (и онзи ден Тони питаше защо скоро не сме ходили пак!), купуваме и книги от любимата ми книжарничка КнигАрт Кафе.

Извънкласните занимания, с които планирам детето  да се занимава:

1. Плуване: за здраве, за отмора от ученето, за каляване на волята, за борба със страха;
2. Неделно училище. За да създава приятелства с вярващи деца на неговата възраст.

Ако е рекъл Бог! И, както е казал старецът Епифаний Тедоропулос: да говоря повече на Бог за детето. Тогава никоя наука няма да ни се опре!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...