неделя, 7 август 2016 г.

Постен сладкиш с плодове от компот

Източник: http://www.bg-mamma.com/

Постен сиропиран сладкиш
Продукти:

2 ч.ч. брашно, 
1ч.ч. захар, 
6с.л. олио, 
1 буркан компот от кайсии,
1ч.л. сода бикарбонат,
1/2 ч.л. лимонтозу,

Приготвянето е лесно и бързо:

Първо отделям от буркана компот 1ч.ч. сок, в който разтварям лимонтозуто. 

Разбърквам брашното, захарта, содата, щипка сол, 

Добавям олиото, сока от компота. 

Тук е "тънкостта" - понякога се налага да добавя още от брашното или още малко сок. Целта е сравнително гъсто за сладкиши тесто.

Разстилам го в намазнена и поръсена с брашно тава.

Над тестото редя кайсии от компота  Защо компот от кайсии? Те имат леко тръпчив вкус и са много ароматни, не просто сладки. Може компот по избор.
Пека в първите 10 мин. на фурна, загрята на 200 градуса и вентилатор, после намалявам постепенно на 180, 160 градуса. След около 40 мин. изваждам и оставям да изстине. 

Когато е напълно изстинал, внимателно заливам с 250-300 мл. горещ сироп от компота.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...