вторник, 2 август 2016 г.

Постът досега

Добре тръгна постът. :) Доволна съм от обстоятелствата, както се стичат досега. От себе си може би никога няма да съм доволна. :)

Някои добавки към списъка преди началото на поста:

Гимнастика. Неслучайно са казали "здрав дух в здраво тяло." Ако искаме да имаме силна воля и психическа издръжливост, е важно да калим тялото. В идеалният случай тази гимнастика ще е земни поклони. Но и ходене пеша, велосипед, въже за скачане, чистофайническа треска или специални упражнения също вършат добра работа. Гимнастическите упражнения и физическата работа имат и друга роля: помагат за обуздаване на апетита. Сериозно, когато човек се чувства добре и е зает, не се утешава толкова често с нещо за похапване.

Книгите промених в последния момент, защото ми попаднаха две нови за мен книжки на изд. Витезда: "Съвременни български православни чудеса" и "Докосване до светостта". И двете са много леки за четене: увлекателни и приятни.

Третата добавка е под формата на постни рецепти. Естествено!!! :)))

ПОСТНИ КЮФТЕНЦА ОТ ЕЛДА

1 ч.ч. елда (накисва се от предната нощ, докато омекне и се разпука)
1 морков
1 глава лук
2 с.л. чиа + 6 с.л. вода (15 минути в хладилник)
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. шарена сол
2 с.л. брашно за сгъстяване и спойка

Оформят се със супена лъжица.

Пекат се в сгорещена фурна на 200 градуса.

От сайта на Супичка

Внимание! В коментарите ще откриете как да замените яйцата. 2 яйца се заместват с 2 с.л. семена чиа в 6 с.л. вода за 15 минути в хладилника. Кюфтенцата, приготвени с чиа, не се пържат, а се пекат на фурна върху хартия. Иначе чията пуска вода при пържене. Повярвайте ми, няма да сте доволни от такова развитие на събитията. :)
------------------------------------------------------------------------------------------------
ПОСТЕН ПАЙ С ПРАСКОВИ




Източник: labrex

2 - 2,5 ч.ч. брашно (Аз сложих 3)
1 ч.л. бакпулвер (замених с 2/3 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. домашен ябълков оцет)
1/2 ч.ч. слънчогледово олио
1/2 ч.ч. гореща вода
2 с.л. захар (може да се увеличи на 4 с.л.)
1 щипка сол
2 пак. ванилия (не е по рецепта)

Разточва се кора около 0,5 см. дебелина, 40 см. диаметър.

На този етап може да се приготвят постни маслени бисвити в сладък и солен вариант. За сладки бисквитки може кората да се изреже в подходящи форми, да се наръси обилно с кристална захар и да се опече.

А може и солен вариант на бисквитки без захар и ванилия, с 1 ч.л. сол, подправки, семена, овесени ядки, царевичен грис. Семена, ядки, трици, грис може да се ползват, но заменят 1/3 от общото количество бяло брашно. Например, за тази рецепта  се използват 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. семена или овесени ядки или царевичен грис, или смес от трите.

За пая тестото се премества в намаслена, набрашнена тавичка диаметър 30 см. Не е нужно да се вади линията. Просто разточете тестото така, че малка част от него да излиза извън тавичката. Тестото, което виси извън тавата се изразва, прави се нова топка и се разточва.  наръсваме обилно кората с овесени ядки, така че да я покрият. Отгоре редим 5-6 праскови, нарязани на тънки полумесеци. Отново да покрият хубаво тестото.  На този етап може да се добавят ядки, например орехови. Отговре наръсваме с 6 с.л.  кристална захар. Подгъваме краищата на кората, за да се получи нещо като бордюр. От втората топчица изрязваме ивички, които редим под формата на решетка върху пая. Отново ръсим кристална захар.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. В моята фурна му бяха достатъчни 20 минути. В оригинал времето е 30 минути.

Може да се приготви с всякакви плодове, каквито имате под ръка. Хубаво е да се поувеличи количеството захар, ако децата ви обичат наистина сладки десерти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...