сряда, 6 април 2016 г.

Постна салата чушки с орехи

Необходими продукти:

5-6 печени пиперки
1-2 скилидки чесън или стръкчета пресен чесън
половин връзка магданоз
Около 1/2 ч. ч. орехи, малко ленено семе, сусам, др. ядки или семена
3-4 с. л. зехтин
1 ч. л. лимонов сок или оцет
1/2 ч. л. сол
вода

Начин на приготвяне:

Чушките се нарязват на ивички, посоляват се на вкус и се изсипват в купата, където ще сервираме салатата. Всички останали съставки се поставят в блендер и се смилат. Първо се слагат чесъна, ядките и семената и се смилат на сухо, после се добавя зехтина, пак се смила, и накрая слагаме по малко вода и пак пасираме, така че да достигне гъстотата на кисело мляко. (Може да използвате ядки и семена по ваш вкус и каквито имате вкъщи. Количеството е около половин чаша общо всичко семена и ядки.)

Когато ядковият сос е готов, поливаме чушките с него и разбъркваме добре.

Винаги правя салатата на око и на вкус, така че не съм сигурна в количствата. Добавяйте подправките и водата по малко и опитвайте.

Този ядков сос е много подходящ и за салата от червено цвекло с моркови.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...