събота, 2 април 2016 г.

Постни кюфтенца: леща, нахут, овесени ядки

Който има деца и им готви месо, в един момент има психологическа нужда да приготви кюфтета и за себе си. Но не бива да се нарушава поста. Тогава идват на помощ тези растителни кюфтенца: и вълкът - сит, и агнето цяло. :)

Фалафел от нахут или от леща

Обикновено ги правя от леща. Не съм привърженик на ползването на нетипични за българската кухня съставки. Особено, ако са скъпи. :)

 Необходими продукти:

1 ч. ч. почистена леща
1-2 стръка праз лук или една главичка кромид
магданоз
джоджен
копър
сол
½ ч. л. сода бикарбонат
½ ч. л. оцет
1 с. л. брашно

Олио за пържене в маслена баня.

Начин на приготвяне:

Предварително почистената и накисната леща се пасира на едро с лука и подправките. Ако кюфтенцата са от нахут, много е важно да бъде накиснат 12 часа. Може да се добави вода или брашно за достигане на желаната консистенция. Ако сте правили вече постни кюфтенца – картофени или от овесени ядки, знаете добре, че е нужно тестото да бъде на трохи. Консистенцията стои зърнеста, а не гладка. От това количество излизат около 12 кюфтенца. Пържи се в силно сгорещена мазнина.

В случай, че имате проблем с пържените храни, можете да приготвите кюфтенцата запечени на фурна. Поставят се в тавичка, заслана с хартия за печене, поръсват се с олио и се изпичат на предварително загрята фурна - около 180-200 градуса за около 20 минути. Печени са малко по-сухи, подходящи са за сандвичи, увити в листо зелена салата.

Източник: Готварския форум на Бг-мамма.

Кюфтенца от овесени ядки 

Необходими продукти:

•   1 ч.ч. овесени ядки (240 мл)
•   0,5 ч.ч. вряла вода
•   1 по-голям картоф
•   1 глава лук
•   щипка сода за хляб
•   чер пипер и сол на вкус
•   олио за пържене.

Начин на приготвяне:

Овесените ядки се заливат с половин чаша вряла вода, покриват се с капак и се оставят 30-ина минути да набухнат.
В готовите ядки настъргваме на дребно картофа, лука (може и да се нареже на много ситно), посоляваме, слагаме черния пипер и содата, и хубаво разбъркваме. Получава се лепкава сравнително гъста маса.
С намокрени с вода ръце, оформяме неголеми кюфтенца и пържим до златисто на среден огън, не бива да е силен, за да не прегорят, а и да се изпържат отвътре. Сместа може да се сипва и с лъжица в тигана. Много са вкусни, ароматът, който се носи, е като от кюфтета с кайма.


Моите бележки: Картофа стържа на по-ситното ренде, кюфтенцата стават по-гладки. Ако предпочитате, може и на по-едрото да настържете. Лука също настъргвам. С блендер май е най-удобно. Понякога на това количество продукти слагам и едно яйце в сместа. И до сега не сме решили как са по-вкусни – с или без яйцето. На снимката дясната колонка (срещу вас) е без яйце, лявата - с яйце. От дадените продукти излизат 12-13 кюфтенца.

Източникhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg14422451#msg14422451

И двата варианта са много вкусни. :)

Още едни овесени кюфтенца, на които попаднах днес, но не съм изпробвала лично: http://vkusnosbety.blogspot.bg/2013/03/oat-meatballs-vegan-gluten-free-healthy.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...