четвъртък, 31 март 2016 г.

Как (не) пях на Благовещение

Човек прекарва целия си живот абсолютно убеден, че, след като е слушал Светата Литургия хиляди и хиляди пъти в живота си: в храма и на запис, това значи, че действително е способен да пее на клира сам по време на Светата Литургия в храм. После отива на Велико Повечерие, възползва се от добрината на певицата и чете малко от Часослова, но стига до Трисвятое и разбира, че не може да каже "Честнейшую..." на български, не е сигурен дали бива на църковно славянски и си глътва граматиката... Но това не е най-големият удар. Най-големият удар е, когато разтваря мъничката книжка със Света Литургия - тази, която е на български и църковно славянски едновременно и се продава в храмовете - и започва да пее по нея и се оказва, че някои мелодии са по източните напеви, други по западни, а има една голяма трета група, които са абсолютно фалшиви и не отговарят на нищо, което човешкото ухо е чувало в храма...

И тръгва да пее и трепери от ужас, защото не просто ще се изложи, ами ще изложи и свещеника, а отгоре на това и ще прогони малкото баби, дето упорстват да идват на църква. И разбира, че по някаква причина Господ е проявил към него велика милост и изпраща чак от София двама певци, недоспали, пресни от път, но усмихнати до уши. И като отварят едни гърлища... Леле! Сакаш си на Патриаршеска служба в "Св. Александър Невски!" Гледаш ги едни такива нормални хора отвън, пък какви съкровища таят в себе си... И славиш Бога и благодариш за щедрия подарък по случай празника.

И после ти дават да четеш канона и потъваш в земята от срам, че сричаш, но не можеш да се нарадваш, че нищо от смисъла на канона не ти убягва. И, колкото и да се мъчиш да си максимално съсредоточен в прочетеното и да се молиш, ти се прокрадва едни мъничка, мъничка мисъл, че би било чудесно това съкровище да се сподели с децата.

В инкубатора има три идеи, които аз много си харесвам, дано имам време и вдъхновение за тях, така че да ги споделя с Вас и да видим дали и на Вас ще харесат колкото на мен.

Лек и спасителен пост! И участвайте в службите в храма, според възможностите си. За пет минутки да е, но, ако искате, минете през църквата.

С нами Бог! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...