вторник, 22 декември 2015 г.

Как се приготвя просфора

От Двери.бг
Не, че някога бих дръзнала да се пробвим, при всичката ми любов към хляба... Но за всеки случай си го копирам.

В Гърция много жени приготвят просфори, всеки храм има поне няколко жени, които месят хляба, който ще бъде предложен на Господнята Трапеза по време на св. Литургия. Но и много хора считат за свое свято задължение да даряват просфори на храмовете, особено на големите църковни празници. В Гърция може да поръчате просфора в почти всяка хлебарница, опаковавни просфори може да се намерят дори на рафтовете на големите супермаркети с цена 1 евро. Всеки храм обаче предпочита да ползва просфорите, приготвени от негови енориашки, които свещениците познават и на които се доверяват заради благочестивия им живот. Всяка от тях има свой начин за приготвянето на свещения хляб - едни са по-големи, други по-малки, просфора може да бъде "една" или "двойна" (като показаната на снимката) и др. Към молитвите всяка християнка прибавя и нещо от себе си.
За читателите на Двери ще разкажем как приготвя просфората за атинския храм "Св. Марина" възрастната госпожа Тула, която върши това дело вече много години. Тя разказва, че за нея месеното на просфората е свещено действие, лично молитвено правило и съкровен момент, в който стои пред очите на Господа. 
Продукти:
500 гр. брашно - половината твърдо, половината бяло меко брашно.
2 чаени чаши вода (светена)
прясна мая
1 лъжичка сол
1 лъжичка захар
Приготвяне:
Преди началото всички продукти се прекадяват кръстообразно три пъти с думите: "В името на Отца, и Сина, и Светия Дух". 
Пресяваме брашното. В съд за месене, който се използва само за приготвяне на просфората, се слага 500 гр. брашно.
В леко затоплена вода се разтварят дрожди или прясна мая (с размера на голям бадем). Отделно разтваряме в гореща вода 1 лъжичка сол и 1 лъжичка захар.
Сместа се изсипва в брашното и се меси активно около половин час. Тестото трябва да стане стегнато, напълно гладко и леко, като повърхността на мрамор.
Придаваме му кръгла форма и го оставяме за 15-20 минути в тава, покрито със специална кърпа, която използваме само за тази цел.
Според вида просфора, който желаем да направим, може да разрежем тестото по средата на две части, които след това да насложим една върху друга (на снимката). Това не е задължително.
След това го откриваме и произнасяме молитвата: "По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, помилуй нас" и споменатите по-долу молитви. След това силно натискаме в центъра печата, така че да личат ясно буквите:  ΙΣ ΧΡ  ΝΙ ΚΑ и ΜΘ (частицата на Богородица), както и деветте тагми на светците.
За да сме сигурни, че няма да залепне върху тестото, предварително поръсваме печата с брашно.
Просфората се оставя на топло място около 2 часа.
Пече се в предварително загрята фурна - на 200 градуса за 20 минути и намаляваме фурната на 180 гр. за около още 40 минути.
По желание, когато просфората леко се запече и прибие характерния жълтеникав цвят, я покривате с хартия за печене, а върху нея слагате друга тава, със същия размер, като целта е кората на просфората да се запази мека, и продължавате печенето.
Молитва при поставянето на печата:
Светий Боже.... (три пъти)
Пресвета Троице, помилуй ни...
Отче наш.
Господи, благодаря Ти за този свещен час, в който ме удостои с грешните си ръце да замеся Пречистите дарове на Твоята любов. Моля те, изпрати Светия Твой Дух, който освещава всички тайнства на Църквата, да благослови и тези дарове, за да станат достойни и приети на Твоя Свети Жертвеник. Моля Те да ги приемеш, както прие жертвата на Авел, славословието на Пастирите, даровете на Влъхвите, сълзите на Петър и покаянието на Разбойника и ме удостой да Ти ги принасям винаги с добра съвест. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...