петък, 28 март 2014 г.

Детските молитви

Източник снимка
За празника Сретение, владика Николай прекъсва неочаквано проповедта с въпроса:
- Има ли в храма деца?
И още веднъж по-високо:
- Има ли в храма деца? - направи пауза и продължи - Утихнаха.
Явно дечицата са се изморили от дългата служба или са пренесли играта от двора на "Св. Марина" вътре в храма. Дядо Николай продължи:
- Елате тук, деца. Аз обичам децата и те са мои приятели. Искате ли да ми помогнете? Ще ми подържите ли жезъла? Но го дръжте добре!
Децата се скупчиха около владиката и жезълът почти се оказа къс за всички ръчички, протегнати да го хванат. Проповедта продължи в тишина, а след като свърши, митрополит Николай се обърна към децата с думите:
- Много ви благодаря за помощта! И другият път като дойдете в храма, да стоите тихо и да се молите, защото Бог много обича детските молитви.

Предлагам Ви няколко случки с въцърковени деца от наши близки семейства.

Наша приятелка разказва, че тръгнала към детската градина да вземе сина си (тогава на около 5 години) и изведнъж спонтанно започнала да тича. Тича и се чуди: "Какво ми става? Защо съм се разтичала така?" Пристига в детската градина, а учителката я посреща с думите:
- Вашият син застана на колене, и взе да се моли, и да се кръсти, моли се, и се кръсти...

Друга наша близка в деня, когато притеснена тръгнала на лекар, голямото й момиченце (отново на 5 годинки) бързо отишло в молитвеното кътче, запалило свещичка и започнало със свои думи да се моли за мама, всичко да мине благополучно.

И най-пресният случай от тази неделя. Отново става дума за петгодишно момиченце. По-големият й брат, който вече е на 7 години, трябвало да пости три дни. Сестричката изявила желание да се присъедини към него, но майката преценила, че идеята  не е добра и отклонила желанието й. След свето Причастие детето се обърнало към мама и казало:
- Мамо, аз постих наужким, но се причастих наистина! :)

Същото момиченце на няколко пъти пита майка си няма ли да си имат още едно братче или сестриче, а майката всеки път отговоря, че не е изключено и да си имат. Последния път реакцията на детето била:
- Ами, мамо, моли се, за да имаме!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...