неделя, 1 декември 2013 г.

Моя бяла Коледа, София, 2008

За тези, които днес са окачили Рождественския календар на стената и започват да се готвят за посрещането на празника предлагам тези разкошни стихчета и разказчета за деца.

Може да се чете онлайн тук: http://chitanka.info/book/291-tiha-nosht-svjata-nosht-moja-bjala-koled

Бъдни вечер
Елисавета Багряна


Ненадейно на небето —
в тази съща нощ, огряла
чудната звезда — комета,
хубава, лъчисто-бяла.

И оставили книжата
учените влъхви стари,
и на път подир звездата
тръгнали със скъпи дари.

И звездата чудно бяла,
както Господ Бог й казал —
без и денем да залязва,
над една кошара спряла.

Влезли вътре мъдреците,
и сред агънцата бели,
с ореол над къдриците,
малкият Христос видели…

Защо украсяваме коледно дръвче


Много-много отдавна, преди векове, заедно с Коледа християните празнували тържествено на 24 декември и празника на Адам и Ева — първите хора, които Господ създал, след като сътворил света. Устройвали пищни тържества с различни религиозни представления. Едно от тях показвало как Адам и Ева изяждат ябълката на познанието от райското дърво. Но празникът бил посред зима, когато ябълката няма листа и плодове. Затова я замествали с вечнозелена елха, която украсявали с ябълки.
По-късно, за да стане украсата по-празнична, започнали да кичат елхата с гирлянди, сухи сладки и свещички, а ябълките потапяли в червен захарен сироп. На върха поставяли красива звезда, за да напомня за нощта, когато Витлеемската звезда възвестила раждането на Христос. Така двата празника се слели, а чудесният обичай да се украсява зелената елхичка се разпространил по цял свят.
В наши дни ябълките и сладките са заменени с различни играчки и гирлянди, но традицията да се украсява коледното дръвче останала.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...