200 гр конфитюр + 1 супена лъжица сода (ако не шупне от киселината в конфитюра, може да добавите лимонова киселина, оцет или лимонов сок)
300 мл вода
200 гр захар
500 гр брашно
100 мл олио
1 ч л канела
100 - 150 гр ситно смлени орехи
карамфил
индийско орехче
Всичко се слага в купа и се бърка с лъжица. Много лесен, бърз и сполучлив сладкиш. Може да се набучи с орехови ядки преди да се сложи да се пече. Може да се направи глазура от пудра захар и лимонов или портокалов сок. Друг вариант е разтопена на водна баня постна шоколадова глазура с малко олио, но си е вкусен и сам по себе си.
Много вкусен става със сладко от ягоди, а ако на дъното на тавата предварително са карамелизира малко захар и се поръси с нарязани орехи е направо фантастичен. Аз го открих в ученическите си години в една много стара книга с рецепти. Лично на мен ми е по вкусен от обикновения кекс с яйца. Усмивки.
ОтговорИзтриванеАз обикновено смесвам няколко сладка. Много обичам да има цели черешки в кейка. Благодаря за идеята с карамелизираните орехчета!
Изтриване