сряда, 23 януари 2013 г.

Постен кекс с конфитюр

200 гр конфитюр + 1 супена лъжица сода (ако не шупне от киселината в конфитюра, може да добавите лимонова киселина, оцет или лимонов сок)
300 мл вода
200 гр захар
500 гр брашно
100 мл олио
1 ч л канела
100 - 150 гр ситно смлени орехи
карамфил
индийско орехче

Всичко се слага в купа и се бърка с лъжица. Много лесен, бърз и сполучлив сладкиш. Може да се набучи с орехови ядки преди да се сложи да се пече. Може да се направи глазура от пудра захар и лимонов или портокалов сок. Друг вариант е  разтопена на водна баня постна шоколадова глазура с малко олио, но си е вкусен и сам по себе си.

2 коментара:

  1. Много вкусен става със сладко от ягоди, а ако на дъното на тавата предварително са карамелизира малко захар и се поръси с нарязани орехи е направо фантастичен. Аз го открих в ученическите си години в една много стара книга с рецепти. Лично на мен ми е по вкусен от обикновения кекс с яйца. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обикновено смесвам няколко сладка. Много обичам да има цели черешки в кейка. Благодаря за идеята с карамелизираните орехчета!

      Изтриване

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...