четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Що е то Коледа и коледен календар и има ли почва у нас?

От сутринта слушам само: "Мамо, пусни за калинката, тигърчето и кончето! Мамо, пусни за Бъз и Уди! Мамо, мамо!" Все си обясняваме защо има такива периоди, когато не гледаме филмчета, и все се налага пак да обясняваме. Същото става всеки път като тръгнем на път. Измислям по двайсет различни начина да отговоря на въпроса: "Ма-ма, къ-де оти-ва-ме?" Така и тая сутрин:

- Сега не може да гледаме филмчета. Коледа е голям празник, всички много го обичаме и затова трябва да се подготвим за него. Тати вече пости, нали знаеш? Какво не яде тати, когато пости? Месо, яйца, мляко, сирене. Някои дни не може и риба да яде - отговарям си сама, но това е единственият начин да се обясни на дете на 2 години и 4 месеца.

А колко е разбрал обясненията ми стана ясно като седнахме да обядваме. Антоний даде нареждания. Все още сме във възрастта, когато командва като генерал:

- Мама, дай на тати риба. Той пости.

Ще продължим обясненията с това, че няма да има филмчета, но ще правим специални коледни подготовки и всеки ден ще броим колко дни остават до празника. Ще четем и една книжка за Рождество с разкошни илюстрации в стила на византийската икона. Като Ако остане време, ще я снимам да й се порадвате.

Еврика!!! Да живее крокотак! Ето и тазгодишната идея за коледни картички.

ПП За коледния календар ми хрумна да му направя едно огромно табло от кашон, облепено с бяла хартия, на която да нарисувам пътя ни до дядо Коледа. От чорапчето ще вадим листче с число на оставащите дни до празника и ще го лепим, за да построим мостче до дядото. Може жаби да кацат на листа от лилия в езеро. Може еленчета да носят на добрия старец писма, с които му напомнят колко точно дни остават до Рождество, така че да не пропусне  да ни донесе подаръците. Или пък да вадим облачета с числото на оставащите дни, да ги редим на таблото и така да изградим пътя, по който дядото ще дойде при нас. Има много възможности. Виж снимка тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...