понеделник, 10 октомври 2011 г.

Съвети за живота

Книжката е вече изчерпана. Първата книга на Зограф, която си купих от Седмочисленици и която отвори път за още много книжки с поученията на съвременни старци. Приведените цитати са от раздел:

ЗА ДЕЦАТА


За възпитанието


Повече говорете на Бога за своите деца, отколкото на тях за Бога.

***
За доброто християнско възпитание на децата ви са необходими малко думи, повече личен пример и много молитва.

***

- Отче, родителите на това дете много страдат заради живота, който води то.


- Дете мое, кажи им така: повече се молете! Бог ще помогне. Няма хора, за които ръцете на другите да са издигнати в молитва и коленете изранени от стоене на тях, и да не бъдат приведени към покаяние.

***

Душата на по-големите деца, казваше той, има пълна свобода. Поради това тя трудно възприема съветите на другите. Така че вместо да ги съветвате и постоянно да им се карате, възложете бремето на своите усилия на Господа, на Пресветата и на светиите, и ги молете да ги вразумят.

***

Отнасяйте се с децата си като с жребчета: стягайте и отпускайте юздите по малко. Когато жребчето рита, трябва да отслабим юздата, но без да я отпускаме напълно, защото в противен случай то ще я скъса. Но когато е кротко, можем да стегнем юздите и да го поведем натам, накъдето искаме.

***

Родителите трябва да обичат децата си като свои деца, а не като свои идоли. Това означава да обичат детето такова, каквото е, а не  каквото биха искали да бъде - т.е. да прилича на тях.

Из Съвети за живота, Из живота и поученията на блажения старец ЕПИФАНИЙ ТЕОДОРОПУЛОС, изд. Зограф, стр. 150-1

Още цитати от същия раздел тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...