понеделник, 26 септември 2011 г.

Много вкусно пиле фрикасе

Направихме го по класическата рецепта, но заменихме маслото, прясното мляко и лимона с домашно кисело кисело мляко, а брашното - с грис. Ако млякото не е кисело, лимонът е задължителен!!!

Сготвихме го с много любов, желание и внимание и се получи вълшебно ястие.

Допълвам публикацията с точната рецепта. Взета от книжката КУХНЯ ЗА ДЕЦА от 3 до 6 години.

Продукти за 5 порции от около 130 гр:

 1/2 пиле, 1 морков, 1 тънък резен целина (пащърнак), 1 корен магданоз, 1/2 глава кромид лук, 1/3 ч.л. сол, 3 - 4 с.л. растително масло, 1 бучка колкото орех краве масло, 2/3 ч.ч. брашно, 1 жълтък, 1/4 лимон (за сок), 1/4 ч. ч. прясно мляко, 1 с. л. сметана (по желание).

Начин на приготвяне:

Почистеното и измито пиле се нарязва на порции и се залива със студена вода. Оставя се да заври, отпенва се и се посолява. Прибавят се почистените, измити и нарязани на дребни парчета моркови, целина и кромид лук. Варенето продължава до пълно сваряване на месото. След това се изважда, а бульонът се прецежда. В сгорещеното растително масло се поставя брашното, разбърква се до светлокремав цвят и веднага се разрежда пръво със студен, а  след това с горещ бульон, като непрекъснато се бърка с тел, за да не се образуват бучици. Бульонът се прибавя, докато се получи гъст сос, който се вари няколко минути и се отстранява от огъня. Жълтъкът се разбива с прясно мляко и лимоновия сок, прибавя се по желание 1 с. л. сметана. Готовият сос се застойва с яйчно-млечната смес и се оставя отново да заври. След като заври, се отстранява от огъня. Месото се обезкостява и при поднасяне се поставя в чинията и се залива със соса.

Как го направихме ние:

Сварихме го както е описано в рецептата. Добавих грис след като всичко омекна и варих до омекване на гриса. Направих варена застройка от цяло яйце и кисело мляко, която добавих към останалото. Още веднъж ще подчертая, че лимонът е много важен, ако млякото не е достатъчно кисело. Маслото го пропуснах, защото пилето беше с кожа, а млякото - домашно и мазничко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...