неделя, 18 септември 2011 г.

За гърнето

Този текст не е за хора със слаби нерви. ;) Когато съпругът ми разбра каква ще е темата на новото попълнение в блога, не можа да повярва. Какво да се направи като приучаването към гърнето и акането изобщо са важна част от грижите за бебето и детето.

Психолозите казват, че има риск детето да започне да се стиска, ако ни види да изхърляме акото - произведение, с което то основателно се гордее, нали го хвалим старателно за този подарък. Затова измислих една приказка, която разказвам на Антоний всеки път при този ритуал. Той вече е голям и не мога да кажа дали би дало резултат при по-малко дете. Като беше мъничък, му давах той да пусне водата. Мисля, че това му създаваше чувство за контрол.

Сега му казвам, че ще пратим акото при рибките в морето. Първо то ще се отбие в пречиствателната станция да се подготви за срещата с тях  и после по едни специални тръбички ще се отправи към морето, където ще стане приятел на рибките.

От нашия кум знаем, че това наистина е така. По този начин хем успокояваме детето, хем му помагаме да научи нещо ново. А ако историята ви е гнусна, имате повод да проучите въпроса с пречистването на канализационните води и да споделите опит. Интересно дали е едно и също навсякъде по света.

Е, това е от мен по д-р Спок, д-р Додсън и сведения от моя кум. Последният източник подозрително напомня на агенция ЕЖК(една жена каза). :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...