петък, 16 септември 2011 г.

Разум и чувства




За този филм ми е трудно да говоря по разум.

Мога да кажа, че много харесвам героинята на Ема Томпсън, която й приляга като ръкавичка. Дали защото актрисата играе във филм по свой сценарий, или защото правя връзка с друга нейна героиня - тази от "Наистина любов." Мъжество, сила на характера, пълно себеотрицание: и разумът и чувствата ми реагират бурно при такива черти на характера у филмова героиня.

Повечето филми по Джейн Остин, когато са качествено направени, се превръщат в полудетективски роман за зрителките, които се сблъскват с тях за пръв път. Непрекъснато си задаваш въпроса: "Коя за кого ще се омъжи?" И отговорът обикновено крие изненади. Но да не принизяваме филм по Остин до сапунка или типичен романтичен филм с хепиенд. Въпреки че в наши дни дидактиката не е на мода, обичам да си отдъхна облекчено на финала след като злодеите са си получили заслуженото, а добрите, доблесни герои, хора на честта са възнаградени подобаващо.

А като говоря само за чувствата, ще допълня, че с удоволствие натиснах бутона Play веднага след края на филма, за да се насладя отново на Алън Уикман. Това превъплъщение в полковник Брандън е приятен контраст с отрицателните му роли. Трудно ми е да проумея, че става въпрос за един и същи актьор. Само човек, притежаващ истинско майсторство може с такава лекота да пресъздава злодеи и мъже с нежни сърца.

Хуморът не е така силно застъпен, както в "Гордост и предразсъдъци," но и в това отношение филмът има своите достойнства. Има приятни изненади сред по-второстепенните роли, възможност да си поемем дъх.

Е, сега вече в никакъв случай не може да гледате филма. Не и докато не забравите това, което току що прочетохте. Успях да ви разваля първото впечатление...

Ето филма в IMDB

Официалният трейлър:



А тук може да се гледа на части в you tube.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...