събота, 24 март 2018 г.

Благовещение за деца (чернова)


БЛАГОВЕЩЕНИЕ

„Богородице Дево, радвай се,
Благодатна Марие, Господ е с тебе!
Благословена си ти между жените
и благословен е плодът на Твоята утроба,
защото си родила Спасителя на нашите души.“

През вековете хиляди жени са оставяли своята ярка следа в историята. Били са светлина и пример за всички нас в трудни моменти. Но дори всички тези жени да се съберат накуп не могат да се сравняват с една единствена от тях: нашата небесна майка и закрилница Света Богородица. Знае се, че никога на земята не се е раждала друга като нея. Толкова красива и чиста и на външен вид, и по душа.
Дълго време израилтяните очаквали своя Спасител. Пророците отдавна обещавали, че ще се роди Христос, който да избави хората от греховете им. Но никой не знаел точното време, когато това ще се случи. Затова всички хора тръпнели в очакване.
Преди да се роди нашият Спасител и Бог е било нужно някой да подготви хората за учението Му. Това бил св. Йоан Кръстител, който също се родил по чудесен начин. Ето как станало това.
Един ден първосвещеник Захария влязъл в храма да прекади и да се помоли. Народът нямал право да влиза при него, стоял отвън, молел се и чакал. Но свети Захария се забавил и всички започнали да се чудят защо. А той както кадял, видял ангел: „Аз съм архангел Гавриил, Бог ме прати да ти известя, че ще ти се роди син.“ Свети Захария и съпругата му Елисавета били възрастни, с побелели коси. По човешки било невъзможно да се сдобият с дете. Обаче за Бога няма нищо невъзможно, Той е създал земята, небето, звездите и слънцето от нищо. Но свети Захария забравил това. Забравил, че Бог вече е дарявал родители с рожба в старините им: Авраам и Сара, Самуил и Анна. И дръзнал да се усъмни в думите на св. архангел Гавриил. За това бил наказан да онемее и да проговори, чак когато се роди обещаното дете.
Шест месеца по-късно св. Архангел Гавриил отново бил пратен да възвести чудесно раждане. Този път той посетил св. Дева Мария. Всички знаем, че за да се роди дете са нужни татко и майка. Но св. Богородица била дала обет да не се омъжва и цял живот да запази чистотата си. И когато св. Архангел Гавриил ѝ известил, че ще стане майка на Бога, тя се смутила. Не се усъмнила в думите на светият ангел, а само се запитала: „Нима ще наруша обета си?“ Но Божият вестител я успокоил, че ще зачене от Светия Дух. Затова на иконата на днешния празник над св. Богородица и св. Архангел Гавриил е изобразен Светият Дух във вид на гълъб. Тогава светата Дева се успокоила и казала: „Ето рабинята Господня, нека се случи както казваш.“
Не можем да се сравняваме с Пречистата Божия Майка, но сме длъжни да се стремим поне малко да се оприличим на нея. И като научихме за двете посещения на св. Архангел Гавриил, нека се запитаме: „На кого приличам аз? На св. Захария или на св. Богородица? Доверявам ли се на Бога или лесно се разколебавам и изпълвам със съмнение в Божия промисъл?“


По Евангелие от св. ап. ев. Лука, гл. 1 и тълкуванието му от Иван Николов
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...