четвъртък, 29 юни 2017 г.

Пълнено пиле за Петровден

Необходими продукти:

1 цяло пиле
1 голяма глава лук (може и 2)
2-3 филийки хляб, накиснати във вода и изцедени
1-2 с.л. овесени ядки
1 с.л. краве масло за намазване на пилето
3 ч.л. сол (едната е за плънката)
2 ч.л. къри
1 ч.л. сминдух

2-3 клечки за зъби за "зашиване" на пилето. (Малко е безсмислено, защото кожата се разкъсва при печенето. Може просто да сложите пилето по гръб, за да не изтече всичката плънка навън.)

алуминиево фолио или плик за печене

Начин на приготвяне:

Пилето се измива хубаво отвътре и отвън. Плънката се приготвя от нарязания на полумесеци лук, хляба, овесените ядки и подправките. Вместо къри и сминдух може да се използва майорана. Друг вариант е чубрица или шарена сол, черен пипер или каквото предпочитате. С майорана обаче става много вкусно. Пилето се пълни, зашива се с клечките за зъби, намазва се с маслото и се увива здраво във фолиото или се слага в плика. Пече се на максимална температура около 2 - 2.5 часа. През това време не се развива фолиото. Ориентираме се по миризмата и цвъртенето дали е готово.

Пълнежът е много вкусен.

Вдъхновено от Джулия Чайлд.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...