неделя, 29 януари 2017 г.

Оцветяване на икони за по-големи деца и възрастни

От известно време са много модерни книжките за оцветяване за възрастни. Прави ми впечатление, че красиво оцветените картинки използват преливащи се цветове в един и същи тон. (Не съм художник, ако напиша някоя глупост, моля да си спомните, че е от невежество!)

Тези преливащи се цветове от по-тъмно към по-светло червено, например, ми напомниха за нашите икони. Обожавам богословието на иконите. Вярвам, че е важно да бъде обяснено на децата.

Иконата не е обикновена картина. Тя се рисува по строго определени правила, канони. Например, в очите на светиите никога не рисуваме бяла точица до зеницата. Бялата точица представлява отразена светлина, но на иконите няма слънце, светлината на нея идва от самия светия, той я излъчва, не я отразява. Бяло в очите на светиите има, но то е до ириса във формата на нещо като триъгълниче.

Понеже изобразеният на иконата светец е човек, наследник на Адам, направен от пръст, най-напред използваме кафяво за кожата на лицето и ръцете. Понеже иконата се рисува с бои всички участъци на кожата се оцветяват целите светло кафяви, отгоре използваме по-светъл цвят (доколкото си спомням охра и розово), но оставяме тънка ивичка кафяво, което да се вижда отстрани. (Кафяво получаваме като смесим червено и черно, знаехте ли?) Най-накрая правим няколко щриха с бялата боя, защото светецът започва живота си като човек, но го завършва като ангелоподобен светия.

Е, добре, но аз ще използвам моливи, затова оцветявам тънка ивица отстрани с кафяво, до нея слагам телесен цвят, но не забравям да оставя място и за последните щрихи, белите, те са най-важни, защото са символ на светостта, обожеността на светията. В същия ред се оцветяват дрехите: от по-тъмно към по-светло. И отново не забравяме да оставим място за белите щрихи.

Не е нищо сложно и особено, а така оцветената икона много повече ще прилича на истинска. :)

Тия дни, ако е рекъл Бог, ще ви покажа нагледно първите ни опити.

Дотогава ето едно клипче как се оцветява, така че да се получи преливащ се цвят. Основното правило е в единия края се натиска по-силно с моливчето и постепенно се намалява натиска, за да се получи по-светло. Може да се използват два цвята. Или обикновен молив и акварелен молив в един и същи цвят. Или сух и мокър обикновен молив. Има и други начини:




Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...