четвъртък, 13 август 2015 г.

Макет на Успение Богородично

За още материали по Вероучение разгледайте:
http://arhiereiskopz.com/to-childrens/2015-03-15-15-07-14

1. Разпечатайте материалите за макета. Използвайте листа със сградите и надписа „Успение Богородично“ за основа на иконата.
2. Изрежете фигурите на Господ Иисус Христос, света Богородица, дванадесетте апостоли, ангелът Божий и нечестивият евреин, дръзнал да преобърне ковчега на Божията майка.
3. Залепете ги на основата, като използвате прекъснатите линии за ориентир.
4. Оцветете завършената икона.
Тропар на празника:
В рождеството си съхранила девството
и в успението не си оставила света, Богородице,
представила си се пред Живота, Майка станала на Живота
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.
При успението (блаженото заспиване) на пресвета Богородица се случили много чудеса.
Най-напред светите апостоли, пръснати по всички краища на света, неочаквано и за тях самите, били доведени от ангели на облаци, за да изпратят Божията Майка, Която толкова обичали в последния Й земен път.
Човекът с отрязаната ръка е един нечестив евреин, който дръзнал да докосне ложето с Божията Майка. Той искал да го преобърне. Мигом един ангел му отрязал ръцете, които искали да осквернят света Богородица. Отрязаните части залепнали за ковчега. Евреинът разбрал грешката си и се покаял. По съвет на свети апостол Петър допрял ръцете си до отрязаните места и се помолил с вяра, а света Богородица побързала да го излекува. За лекарите това е невъзможно, но за Бога, по молитвите на Неговата пречиста Майка, няма невъзможни неща.
Много хора казват, че Иисус Христос е нарисуван в ракета на икони като тази. В действителност, това е Неговата благодат, нетварната светлина, с която сияе Божият син. На много икони в тази светлина има изрисувани ангели, които обграждат Господа.
Забелязахте ли детето в ръцете на Господ Иисус Христос? Така е изобразена душата на Неговата пречиста Майка, Която Той е дошъл да приеме и отнесе на небето. Може би мислите, че като при всички хора тялото Й е останало тук на земята? Не. На третия ден след погребението отвалили камъка от вратата на гроба, за да може свети апостол Тома да си вземе последно благословение и сбогом от света Богородица. Гробът бил празен. Тялото Й  било отнесено в рая. Но света Богородица не си почива там. А къде е научаваме от опита на един благодатен старец. Бог го удостоил да посети рая и, когато старецът-монах потърсил Божията Майка, за да Й се поклони, не Я открил никъде. Казали му, че Тя не си почива в рая, а е долу на земята, простряла двете Си ръце да пази и милва всички хора, но особено тези, които Я обичат и почитат.
По молитвите на Твоята Пречиста Майка, Господи Иисусе Христе, помилуй и спаси нас! Амин.



За да разпечатате файловете, цъкнете върху всяка картинка, за да я видите в голям формат, запазете я на компютъра  си и я разпечатайте.

30 ДП - ден тридесети и последен

Ден без покупки.
Използвай каквото имаш под ръка, вземи назаем.

сряда, 12 август 2015 г.

30 ДП - ден двадесет и девети

Възложи грижите си на Господа.
Опитваш ли се да организираш и контролираш всичко?
Пробвай с молитва в сърцето да оставиш нещата в Божиите ръце.

понеделник, 10 август 2015 г.

30 ДП - ден двадесет и седми

"Безделието ражда пороци."

Не оставай без работа днес. 
Опитай като св. Порфирий Кавсокаливит, 
веднага щом наближи краят на едната задача, да насочиш мисълта си към следващата.

неделя, 9 август 2015 г.

30 ДП - ден двадесет и шести

Помните ли какво беше препоръчал онзи руски свят старец?
"От работа - вкъщи, от вкъщи - на църква."

събота, 8 август 2015 г.

"И сега остават тия три..." 1Кор, гл. 13

Искам да повдигна един болезнен въпрос. Въпросът за ние и те. Ние, църковните и те, нецърковните. Много често биваме разбрани погрешно и дори оставаме неразбрани от хората извън църквата, защото, преведени на човешки език, нещата, които казваме опират точно до това, че ние сме нещо повече, а те са безпросветни. Ние имаме знание за истинната вяра, а те тънат в суеверия. Ние сме праведни, а те - грешни.

Време е да Ви призная нещо. Повече примери за подражание намирам сред невярващите си приятели и познати, отколкото сред вярващите. И себе си включвам в това число на недостойните за подражание. Четем Свещеното писание, светите отци, молим се у дома и в храма, но си оставаме все в същите страсти. И поне това да ни правеше по-смирени, не, прави ни арогантни, дава ни безпочвено основание да сочим с пръст различните, нецърковните. Обърнете внимание, че различните сме ние. Ние сме тези, чиито представи за света не се определят от случайното или целенасочено сладкодумство на хора без стройна ценностна система, която се променя заедно с модата. Ние се ръководим от същите принципи, заложени в Библията преди хиляди години, а не от суетата на тоя век. Ако, като мен, не сте израснали в православно семейство, а сте поели по пътя към вярата в съзнателна възраст, не може да не си спомняте начина си на мислене от времето преди въцърковяването си.

Според мен, ако искаме да бъдем разбрани правилно и да водим ползотворен диалог, е редно да спазваме някои правила:

1. Преди да започнем да пишем коментар по тема или да спорим, предлагам да се попитаме: "Осъзнавам ли, че това е мой ближен? Обичам ли този човек като свой ближен? Готов ли съм да му обясня моята гледна точка със съчувствие, разбиране, любов?"

2. Давам ли си сметка за отговорността, която нося, когато изказвам мнение? Ако по някаква причина отблъсна хората си с думите си, отблъсквам ги не просто от себе си, а от църквата, от Бога.

Това са малко набързо уловени мисли, но се надявам да не са съвсем безполезни.

30 ДП - ден двадесет и пети

Започни да четеш Стария Завет.

четвъртък, 6 август 2015 г.

сряда, 5 август 2015 г.

30 ДП - ден двадесет и втори

Опитай да четеш душеполезна книга на децата по време на едно от храненията.

Чети на себе си.

събота, 1 август 2015 г.

30 ДП - ден осемнадесети. Начало на Богородичния пост.

Постарай се да не пропускаш Канон, четен в храма.
Ако четеш вкъщи, може да изчакаш часа, когато започва молитвата в храма.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...