сряда, 16 декември 2015 г.

Кулинарно

Кисело зеле с ориз или голи сърми

Много е вкусно!

Аз го приготвих в пръстен гювеч на фурна.
Слага се половината от трилитров буркан кисело зеле без сока на зелето.
Нарязва се 1 глава лук или 1 стрък праз. Или и двете.
Омесва се всичко с около 1 кафена чашка олио.
Долива се вода, така че да залее зелето и да остане два пръста отгоре.
Слага се да се пече на 180 градуса.
След около два часа зелето е опечено, опитва се на вкус,
ако не е солено, се подправя с 2 ч. л. универсална подправка и 3 бр. дафинов лист.
1 ч. ч. ориз се накисва предварително в студена вода за около 30 мин.
Когато зелето е омекнало, добавяме ориза и печем около 20 минути или докато омекне и оризът.

----------------------------------------------------------

Хляб с квас

В мрежата има много информация по въпроса. Тестото с квас е вълшебство, излязло изпод собствените Ви ръце, много вълнуващо, вкусно и мотивиращо преживяване. :)

Ето малко инфо от мрежата: http://vanillka.com/2013/05/09/sourdough-bread-with-bran-and-dried-tomatoes/
-------------------------------------
Паят на Иренчето в мързелив вариант

Да си хапнеш нещо сладичко по време на постите повишава тонуса и настроението. :) Времето обаче много пъти не достига. И така, като накараш мързеливият на работа, се ражда ето това великолепно и вкусно умотворение:

За тестото:

1 ч. ч. вода
малко по-малко, примерно, 3/4 ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
3 ч. ч. брашно (аз не го пресявам, но е рисковано, защото се получават и неприятни изненади; ако е пресято, трябва да се предвиди около половин - една ч. ч. допълнително брашно)
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. оцет

Всичко се смесва хубаво с лъжица. Става като кексово тесто.

Тавичка с диаметър 30, максимум 40 см се застила с хартия за печене.
Изсипва се едно бурканче сладко (моето от смокини), така че да покрие дъното на тавата на тънък слой (около половин - един сантиметър). Внимателно с лъжица разпределяме тестото отгоре и слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Веднага намаляваме на 200 градуса и печем, докато не ни замирише вкусно и сладкишът не получи приятен загар. (Около 40 минути, но си зависи от фурната.) Реже се на триъгълни парчета, като всяко се обръща със сладкото нагоре в чинийката.

Получава се страхотен бърз сладкиш с нежна маслена сърцевина, хрупкава коричка и плодов пълнеж.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...