петък, 7 ноември 2014 г.

Митът за дядо Коледа и още веднъж за птичките и пчеличките

Преди две седмици питам Тони небрежно за стотен път тази година какво иска да му донесе дядо Коледа, а той, явно не издържал на вътрешната борба казва:

- Мамо, ама дядо Коледа не съществува.

Веднага му разказах това:

Много, много отдавна, триста години след Христос, се родило момченце, което кръстили Николай. Още като дете той бил добър и милостив. Николай станал свещеник и целия си живот посветил на хората. Облекчавал страдащите, защитавал невинните, подкрепял слабите… След смъртта на родителите му той получил богато наследство. Но не го използвал за себе си, а за добри дела. Винаги се стараел хората, на които помагал, да не разберат кой е техният благодетел.
Своята най-известна добрина Николай Чудотворец извършил в родния си град Патра. Един заможен и почитан гражданин ненадейно се разорил. Той толкова много обеднял, че не можел дори да омъжи своите три дъщери. Свети Николай узнал за това и още същата нощ подхвърлил през прозореца на бедняка голяма кесия със злато. Като се събудил сутринта, бащата не могъл да повярва на очите си — насред стаята блестели изсипалите се жълтици. Скоро той омъжил най-голямата си дъщеря за добър момък. Подир време свети Николай подхвърлил още една кесия в дома на разорения. Така била задомена и втората дъщеря.
— Милостиви Боже — замолил се благодарният баща, — покажи ми тоя благодетел.
Скоро желанието му било изпълнено. Една тъмна нощ беднякът дочул как някой отваря прозореца и през него за трети път влетяла пълна със злато кесия. Стопанинът скочил, затичал се след непознатия и чак когато го настигнал, познал свети Николай. Паднал на колене пред него и казал:
— Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз щях да стана просяк или крадец. Благодаря ти, че ме запази от грях!
Така от спомена за свети Николай се родила легендата за Санта Клаус или Дядо Коледа — светията, покровител на малките деца.

Източник: "Моя бяла Коледа" http://chitanka.info/text/15107-podarytsite-na-sveti-nikolaj-chudotvoret

Следващата ми задача беше да узная как е научило детето. Оказа се, че племеницата е разкрила тайната. Това ме притесни. Не заради мита за дядо Коледа, а защото идва време Тони пак да започне да се интересува как се раждат бебетата. И искам да получи целомъдрен, приличен, красив и безопасен отговор на въпроса.

Според д-р Додсън ("Изкуството да бъдеш родител") трябва да намерим книжка, подходяща за малки деца, написана простичко, без излишни и смущаващи подробности и да я прочетем така както четем всяка друга книжка. Това трябва да направим три пъти - на три години, на пет и на седем. (Възрастта е по спомен, не го намирам в книжката в момента.)

Така се случи, че тази енциклопедия бяхме взели от библиотеката същия ден:

За поръчки
Набляга се на развитието на бебето в утробата на майката. Има много картинки, подходящо за най-малките.

За по-големите дечица има няколко подходящи избора (Източник: http://ebooks.ucoz.com/index/knigi_za_mladezhi/0-38): 

  pdf   epub  mobi

 html  pdf


"ПРЕХОДНА ВЪЗРАСТ" 
(за девойки и младежи в пубертета)

Приятно четене и не забравяйте, че просто споделяте с детето радостта от поредната приятна книжка, не е кой знае каква голяма работа. ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...