вторник, 7 октомври 2014 г.

Игри с карти

Тони е болен  и сега  е моментът да понаваксаме  с  домашното  обучение под  формата на игра.

Преди време бяхме на гости на родителите  ми, времето не  беше за  разходка, всички  игри ни  омръзнаха, но за  щастие, преди да се завихри поредната бурна игра с непредвидими  последствия, забелязах едно тесте  карти  на  етажерката. И  така си осигурихме малко мир и спокойствие, пък и започнахме да учим числата над пет.

И  така, първо вадим  асата, валетата,  дамите и поповете. След това обясняваме правилата  на играта. Ако детето не  познава добре числата,  ще се  наложи в началото да влезем в ролята футболен коментатор по радиото.

Ние играем следните   игри:


  • Война. Правила.Абсолютният  фаворит!  На практика играта  е безкайна. Помага да  научим   детето, че не бива да се стреми към победа на всяка  цена. Особено, ако се изкушава да поглежда картите  и да ги  наглася, така че  да  спечели.  Днес се  наложи да дръпна една реч на тема. "Защото те обичам, ще се радвам да  спечелиш." В началото  го питах:  "Ти какво  даде?  А аз? Кой  взима?"  Напоследък рядко  го проверявам. Само  шестиците  и деветките още го затрудняват. 
  • Саламче. Помага за развиването на наблюдателността. По някаква причина не ни харесва. Може би ще   е  по-интересна, ако върна асата и картите  с  картинки  в тестето. Правила: Картите се раздават като при Войната. Но се подреждат в колонка, като се застъпват леко, така че от всяка се вижда само каква е. Боите не са важни. Когато имаме втора карта от същия вид като тези в колонката, получаваме саламче от едната до другата еднаква карта. Играчът направил саламчето го събира и прибира под купчинката си с карти. Печели този, който е събрал най-много карти.
  • Кенеф. (Простете, но такова е името на играта.) https://sites.google.com/site/igriskarti/ose-igri-i-karti/pokrivce Напомня Микадо. Аз увеличих тръпката като въведох правилото по-голямата карта да носи повече точки. И така, с един куршум - два заека. Хем тренираме ловкостта, хем решаваме задачи тип "по-голямо, по-малко".
  • Сортиране по бои. Тази игра е подходяща и за по-малките, и за големите. Може да сортират по три начина. Купи, пики, т.н. разбъркано на четири купчинки. Или в редички по бои във възходящ ред и в низходящ ред.
  • Пасианс. http://worldofsolitaire.com Това е само работна идея. още не е изпробвано, но мисля, че ще е добре за упражняване подреждането в низходящ ред и наблюдателността.
  • Макао. Правила.  Любима игра от детството! Дано скоро пораснем за нея.
  • Глей си работата. Правила. Не съм от най-паметливите, но играта е забавна. Отново, ще почакаме още някоя година.
  • Още: Сто, трик "Фокус-мокус", Пексесо. Още: "Бонжур, мадам!" Кент - купе Магаре
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...