сряда, 16 октомври 2013 г.

Отец Евгений - по-подробно :)

Не съм съгласна по всички въпроси с о. Евгений, но той и семейството му си остават голямо вдъхновение. Ето статията на 24 часа:


Енорийският свещеник отец Евгений Янакиев от сливенската черква “Св. Димитър” е известен като бащата в расо с най-много деца - 9 досега. И като противник на абортите, гейовете и ваксините.
Въпреки това не се възприема като човек на крайностите. Казва, че всичко зависи от ситуацията - понякога е склонен да отстъпи, но за абортите и хомосексуализма е краен.
За себе си казва: “Не харесвам думата толерантност и не съм толерантен. Бог ни учи на милосърдие и аз се опитвам да бъда милосърден.
Но толерантността сама по себе си е нещо лошо. Това е медицински термин, който означава поносимост на организма към външни, вредни и опасни за него влияния. Това не е вид смирение, защото, ако човек прояви толерантност, това означава смърт - все едно физическа или духовна.
Например, ако приемем, без да искаме, отрова, организмът ни веднага реагира, за да я изхвърли. Ако прояви толерантност, ще загине.” Евгений е баща на 5 момичета и 4 момчета - все желани рожби. След 7-ото казал, че ще продължава, докато се чувства мъж. За 10-о днес не говори - било Божа работа, но със сигурност продължава да се чувства мъж.
В многолюдната му фамилия близнаци няма, а всички деца са заченати и родени по естествен път. Майка им Венелина, на 39 г., също е духовен човек, завършила е магистратура по богословие. И сигурно може да направи много други неща в този живот, но предпочела чрез саможертвата си пред децата като жена да изпълни предназначението си на майка.
“Господ казва, че жената ще се спаси, като ражда деца. Днес повечето жени казват, че първо ще се реализират, а после ще станат майки. Това е бягство от действителността, от волята Божия. Жена да ражда след 30-ата година, е късно. Тогава вече трябва да се търси помощта на лекар”, коментира отец Евгений.
Жена му работила основно като търговски представител, докато се родило 4-ото им дете - Серафим. После се посветила изцяло на челядта си. Двамата с Венелина не си губили времето - взели се, когато той бил на 20, а тя - на 19 г. Георги се родил през 1993 г., след него са Михаила, Рафаил, Серафим, Вяра, Ксения, Екатерина, Мария и Николай. Нищо не правили по план - всяко дете идвало на белия свят, когато е трябвало да дойде.
Тази година се оказва особено важна в живота на отец Евгений. Първо се оженил най-големият му син Георги - и той като баща си на 20 г. После Ксения тръгнала в I клас. През септември се родило 9-ото му дете - Николай, предстои 40-годишнината на таткото.
И понеже поизчерпали запаса от имена на близки и роднини, които следвало да подновят, родителите избрали името на 9-ото дете с жребий.
Избора направили през август на празника Успение Богородично. Написали на листчета Максим, Николай и Йоаникий, защото и сливенският владика Йоаникий веднъж подсказал на свещеника, че може да кръсти дете на него.
После всички казали “Отче наш”, таткото изпял тропара на Света Богородица, а най-малката тогава - Мария, изтеглила листчето с името Николай. Евгений не твърди, че с Венелина са най-добрите родители на света. Но се опитват да възпитават децата си най-вече в послушание, което води до смирение. “Да обичаме Бога и ближния като себе си”, това свещеникът определя като най-важната от 10-те Божи заповеди.
“Не правете това, което не искате да правят на вас. Винаги трябва да се поставяме на мястото на другия”, проповядва отецът. А за най-големия човешки грях намира гордостта.
“Гордостта е бесовски грях, който мнозина проявяват. Това е звярът в човека. Дяволът поради гордост е паднал и човекът заради гордост пада. Почти всички други грехове идват от нея и най-лошото е, че тя не е в ума на човека, а по-скоро е като чувство.” 
Нормално е в къщата на свещеника децата да са закърмени и с религията, но никой досега не е пожелал да учи в семинария и да се посвети изцяло на Бог.
“Понякога и на мен ми е странно как се справяме с 9 деца и с една свещеническа
заплата към 500 лв., но винаги се намират добри хора, които ни помагат. А ние знаем и 2, и 200. Най-голямото упражнение в аскетизъм за децата ни са 4-те годишни поста, които всички задължително спазваме.
В тези дни децата приемат това като начин на живот и не разсъждават дали е необходимост или принуда, защото не знаят друго. Но и да се разсърдят, знаят, че това се прави за спасението на душата, и затова и те го правят”, разказва свещеникът. Той самият не е възпитаван така, родителите му не били религиозни. Евгений е завършил сливенското спортно училище с джудо. Намира, че този спорт възпитава на трудолюбие и послушание.
Стигал е до III място в състезания. За джудото казва, че това е семейният им спорт - и синовете му са свързани с него. Серафим и Рафаил са в спортното училище, а Георги в НСА се готви за кинезитерапевт. Михаила учи изобразително изкуство, но тренира кикбокс.
“Когато завърших, времето беше такова, че можех да поема по пътя на мутрите.
Но милостив е Господ, че ме избави от това, накара ме да повярвам в него и ме насочи другаде. Няма случайности в живота на човек. Търсех духовността, много обичах в училище философията. Затова не исках да се насоча към НСА, където изпитът е повече с мускули”, продължава Евгений.
Той самият изкарал 3 г. богословие във Велико Търново и казва, че не завършил висше по материални причини, не успял да си плати обучението. В един момент дори искал да се замонаши, но с Венелина ги събрала вярата в Христос и той станал свещеник.
“Брат ми дори се подиграваше в началото за избора ми, но сега и той е свещеник, отец Силвестър”, допълва Евгений. Другото, в което възпитават децата си, е трудът. Освен за спорта семейството е единно и в производството на зеленчуци. Обработват 2 стопанства от по 3 дка в Коньово и Тополчане, като залагат на екологично чиста продукция. Сега Венелина и синът Георги се готвят да кандидатстват за европари по програма “Млад фермер”.
За себе си Евгений казва, че сваля расото само когато работи на полето или ремонтира покрива на общинската къща, в която живее семейството му. С расото бил и когато присъствал лично на раждането на 5 от 9-те деца. И не приема, че работата на свещеника е бизнес.
“Кръщението и венчавката са тайнства, а за тях имаме ценоразпис като за обикновени услуги. Мисля, че за тях не трябва да се плаща.” Доволен е, че поне при изповедите няма цени. “Някога изповедите ставали и с писма, днес технологиите напреднаха и ги правим и по скайп”, обяснява Евгений.
В Сливен има славата на скандален свещеник заради крайните си позиции, които защитава. Когато преди 2 г. обяви, че гейпарадът в София трябва да се замерва с камъни, едни искаха да го съдят, други създадоха група за негова защита във фейсбук.
Убеден е, че ваксините на децата са опасни, и не позволява да инжектират 2-годишната Мария. Засега момиченцето не може да тръгне на детска ясла.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...