понеделник, 4 февруари 2013 г.

Как да се омъжим в три лесни стъпки :)

Съвети за православната християнка

Първа стъпка. Много важно! Да имате твърда и непоколебима вяра в Божия промисъл.
Втора стъпка. Също не бива да се пренебрегва. Да имате ясни критерии какви качества желаете да притежава бъдещият ви съпруг.
Мен на времето ме посъветваха така: " Гледай да е хубав, т.е. на теб да ти харесва; да е добър, за да не те тормози и да е християнин, което е най-важното." Не случайно този съвет започва с външния вид и на последно място поставя вярата. Знам за съпрузи, чиито църковен брак завършва печално, понеже са решили, че е достатъчно и двамата да сме вярващи. Не, трябва да има и химия. ;)
Трета стъпка. Започвате да ходите редовно на църква и се оглеждате дали някой там няма да ви допадне. Много лесно за изпълнение, защото така или иначе си ходите на църква. Много ще си улесните живота, ако след църква излизате на кафе с хора от подходящ пол и на подходяща възраст.
Има още няколко начина да изпълните стъпка три: записвате се да учите Богословие. Не мислете, че случайно разрешиха на жени да посещават занятията в Богословския факултет - на свещениците са им нужни презвитери. Тъй като този вариант е времеемък, а не носи 100 процента гаранция за успех, предлагам ви по-ускорена процедура: да запишете курс по пеене, вероучение и др подобни. Слава Богу в момента има богат избор от такива занимания.
Най-бързият вариант да изпълните стъпка три обаче си остава поклонническото пътуване. Да съчетаем полезното с приятното така да се каже.За по-голяма сигурност препоръчвам да повторите  упражнението.
Не мога да пропусна и най-модерния начин - чрез интернет. Има специално създадени за целта форуми. Препоръчвам този метод за любителите на силни усещания. Желателно е владеенето поне на един чужд език с разширяване на периметъра за търсене.
Нека шеговитият тон на този текст не ви подвежда. Зад историите стоят истински лица и събития. Аз и моята кума намерихме съпрузите си в нашата църква. Близка приятелка се запозна със съпруга си в интернет и сега е щастливо омъжена в чужбина. А като разглеждахме снимки на състуденти на съпруга ми забелязахме за няколко съпружески двойки, че и мъжът и жената са му били колеги в Богословския факултет. Други мои познати се ожениха за един месец след като се запознаха на поклонническо пътуване.
И за финал една поучителна история. Наши приятели говорят с техен познат, който се оплаква, че приятелката му не е много интелигентна.
- Ами, така е като си търсиш приятелки по дискотеките.
- Е, къде да ги търся? В библиотеката ли?
Не, в църквата. Ще го посъветваме ние. :)

2 коментара:

  1. Ха, ха, със съпругът ми също се запознахме в храма, така да се каже.
    И до ден днешен той твърди, че Богословският факултет за жените е просто училище за презвитери, което само по себеси си е доказан факт.
    Статиите ти са страхотни и с огромно удоволствие се отбивам да си прочета по нещо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, ти беше написала много хубав текст по случай рождество. Тъкмо щях да го реблогна и той се скри. Сигурно заради снимките на детето. И аз много се притеснявах да качвам снимки, но накрая му отпуснах края като видях рускините колко са смели.
      Иначе ти учила ли си в БФ?

      Изтриване

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...