неделя, 2 декември 2012 г.

С мъже вкъщи

Майките на момиченца пият тонове чай и кафе. Ядат от кукленски сервизи и се радват на сравнително спокойно общуване с децата си. Майките на момченца... Е, добре, готови ли сте да чуете истината? Ние трябва да умеем да ги озаптяваме, да насочваме нескончаемата им енергия в положителни неща. Обикновено при игра сме в ролята на конче или зъл дракон. Следя мечовете и пистолетите да са от картон или сглобени от строител. Детето да "убива" дракона на ужким. Често в къщи се чуват викове като: "Ще те убия с меча си в три хода!" И все пак непрекъснато се налага да измисляме нови и нови игри, защото енергията е наистина нескончаема. Дори насън не спират да се движат, а обикалят из леглото.

Направих им къщичка от кашон на климатик, дори започнах да я обличам в плат, но не стигнах до вариант да я завърша и да снимам преди да я скъсат. Много било важно да успеят да влязат тримата с баща им в къщичката. Тя не беше много тясна, но не е и дядовата ръкавичка все пак! Ех, пропадна ми идеята да се снимам в ролята на Алиса... Нищо, свикнала съм. Вкъщи рядко нещо се случва по план.

Така, преди да скъсат къщичката, пък имаше дълги периоди, в които не й обръщаха внимание. Истината е, че децата искат нови играчки. Бързо губят интерес, дори да се вманиачат на някаква тема и да редят един и същи пъзел дни наред, в един момент им писва и го захвърлят. От предвидливи майки се научих да вдигам някои играчки, така че като ги позабравят, да се улисват в игра с тях. Открихме, че три или четири кашона в различни размери вършат същата работа. Цяла вечер играха въодушевено. И за пръв път си прибраха играчките без уговорки.

Другата забава измислихме днес след много ревове и бели. Сядат двамата то двете ми страни, аз засилвам две колички и те хукват след тях да ги гонят. Е, няма да спечелим нобелова награда за идеята, но децата гарантирано се залисват. Лошото е, че и мама е ангажирана.

А сутринта, за да не събудим малкия, че имаше да си доспива, с баткото тихичко си играхме на "Кое е това животно?" Аз му описвам животното, а той трябва да го познае. Например:

- Мъжкото животно има грива.
- Кон!
- Женските и малките нямат грива, само мъжките. При конете всичките са с грива.
- Ловува  и се храни с антилопи.
- Яде антилопи ли?
- Да. И реве ето така: "Уааууу!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...