неделя, 18 ноември 2012 г.

Строгопостни сладки

1500 гр брашно
550 гр захар
350 гр мед
600 гр ядки (едро нарязани или смлени)
300 гр сушени плодове
70 гр смлян плод анасон
7 - 10 гр кориандър
5 - 7 гр канела
щипка индийско орехче
3 суп. л. сода бикарбонат

Медът и захарта се стопяват на тих огън. Добавят се натрошените ядки, подправките и содата.

С тази смес и малко топла вода се замесва брашното. Евентуално се добавя допълнително брашно. Оставя се да престои малко, след което се правят малки стегнати топки (с размер на голям лешник) и се нареждат върху готварска хартия без мазнина, само овъргаляни в брашно. Може също да се разточи тестото и да се нареже на кубчета. Става доста бързо.
Пекат се на несилна фурна 180 градуса, 15 минути. Да се извадят макар и още меки, преди да покафенеят, само леко зачервени!

Допълвам с моите коментари:
Рецептата е вече изпробвана. Ще кача и снимка дружно да се посмеем на произведението ми. Имам да уточня няколко неща:
1. Внимавайте с водата. Ако стане по-течно тестото, сладките стоят като кексчета, отпускат се, бухват и залепват една за друга. Заприличват на милинка.
2. Дозата е огромна. По съвет на приятелката, която ми даде рецептата, направих с една трета от описаните продукти. Стига за две големи тави. Аз го опекох в една...
Отивам да снимам.
Воала!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...