четвъртък, 10 май 2012 г.

За ревността, яденето на пясък и други майчини радости

Лек за ревността между децата е обръщането на внимание за всяко индивидуално. Понякога това не е възможно, но е възможно да ангажираме децата в обща игра. Открих, че вместо да правя през 5 секунди забележки на Антоний да не бие брат си, много по-ефективно е да гушна малкия и да гоним заедно батко му, да гушна и двамата и да се търкаляме по пода и да се "борим", да ги метна по гръб един до друг на леглото и да ги гъделичкам... Върши работа! Опитайте.

Друга проява на ревност е дърпането на играчки от ръцете на малкия и викове: "Мое!" Тук класиката е да се редуват, да си разменят играчки, но открихме, че когато израсте някоя играчка баткото можем да го насърчим сам да я отстъпи на брат си, да му я подари един вид. Това е в процес на разработка.

Бях забравила в какъв кошмар се превръщат разходките, когато току що проходилото дете започне да поднася всичко, което му попадне към устата. Даааа, вече ядохме и пясък и фасове... Пфу! Какво да правим? Да говорим, да говорим и пак да говорим и да се молим да ни чуе. Има и един малък трик, всъщност два:
1. Ръцете да са му заети с играчка или нещо за хапване;
2. да си носим малко камионче или вагонче от влакче, които детето да пълни с всичките си находки - камъчета, пясък, листенца, тревички. Е, за фасовете ще трябва отново да обясняваме... Няма как!

Нашият тати откри една хитринка да се караме на Антоний без да усилваме ревността между двамата. Един вид "думам ти, дъще, сещай се, снахо!" Ако се бият двамата репликата е: "Илия, ти защо биеш брат си?!" А веднъж когато приятелско дете се оплака, че Антоний  го наплюл. (Срам ме е да го напиша, но когато е преуморен и недоспал, нашият батко прави такива работи...) Та оплака се детето, и ние тактични като почти никога:
- Тони, батко Я. се оплака, че някое дете го е наплюло. Ти знаеш ли кое?
- Илийчо беше!
- Извини се сега на баткото от името на Илийчо, защото той не може да говори и обясни на Илийката, че е лошо така да плюе по другите деца. -  в отговор Антоний се извинява и на баткото и на брат си. Гризна го съвеста, види се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...