четвъртък, 12 април 2012 г.


ПРЕМИНАВАНЕТО ПРЕЗ ПУСТИНЯТА, или как да преживеем периода на духовна суша

2012-04-05, автор: †Лимасолски митрополит АТАНАСИЙ, рубрика: Теология

когато човек започне да ходи на църква, в началото той преживява състоянието на Божествена благодат, която му се дава даром. През този период човек изпитва божествена радост; чувства молитвата, чувства как сърцето му се движи от любов към Бога; с лекота събира ума си; страстите отстъпват от него, утихват; божественото просветление осенява душата му. Разбира се, всичко това поражда в нас приятни, радостни чувства; на нас ни е много добре и се чувстваме прекрасно, сякаш сме в Рая; действително вкусваме радостта на Рая.
Но идва време, когато настъпва някакво изменение: вместо всичко по-горе изброено изведнъж се оказваме изоставени; чувстваме в душата си тъма, мрак; чувстваме, че Бог ни е оставил или че ние сме оставили Бога; отново усещаме гнета на страстите, объркването на помислите. Повече не желаем да се молим; противим се на молитвата, не намираме покой в делото Божие; насила се заставяме да отидем на църква, на бдение и т.н.
Човек възприема това изменение много трудно. Често пъти той се огорчава и скърби: „Защо се чувствам така? Защо се сблъсках с всички тези трудности, при положение, че по-рано не е имало нещо подобно?" Той започва да търси причините: може би проблема е в това? ...в онова? ...в нещо друго? Но истината не е че човек е допуснал някъде грешка, а че трябва да се научи да живее, така да се каже, по-твърдо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...