петък, 17 февруари 2012 г.

Ръкохватки стъпка по стъпка

Обясненията са ПОД съответната снимка или снимки! 
Клик върху снимката за увеличаване.



 1. Нарязват се еднакви квадратчета от подхождащи си цветове. Аз използвах едно от кубчетата на децата като модел за квадратчетата.
 2. Подреждат се квадратчетата, така че да се получава приятна шарка.
 3. Зашиват се като се поставят едно върху друго, лице в лице и се шие откъм опаката страна. 

Правим си редчета, които после съшиваме едно за друго по същия начин: лице в лице, шием откъм опакото. Вдъхновението ми за първите три стъпки: www.makeit-loveit.com: лесен пачуърк 

 4. Изрязва се по шаблона за ръкохватката като оставяме 1 см запас.

5. Апликират се някои от "скучните" на цвят квадратчета, може да използвате подлепващо, аз имах сухо лепило под ръка. Конеца прекарваме от долната страна и връзваме.
6. Слага се ватата, изрязана по шаблона без запас и се капитонира. Не забравяйте хартията. Внимавайте - вестникът оставя следи от мастилото, нали си нямаме иконом, който да глади вестника преди да ни го донесе. ;)  Капитониране: правене на украсителни тегели, чиято цел е да не се събира на топка ватата при пране. Разгледайте ватираните якета за идеи. За напредналите има много красиви начини за капитониране от пачуърка, но за тях трябва човек да умее да бродира хубаво на машина. (Нещо, за което само си мечтая на този етап, но някой ден, някой ден, може би...) Може да ги намерите под ключовата дума: quilting.
Първо режа по външния контур на другата половина. Платовете са лицево срещу лицево!
После очертавам шаблона вътре в изрязания плат. Обърнете внимание на зеления флумастер. От едната страна пише, от другата трие. За съжаление на платове бързо спира да трие.

7. За другата страна на ръкавиците прескачаме първите 3 стъпки и повтаряме 4, 5 и 6: шаблон, режем, вата, капитониране - в случая и апликираме едновременно с това.
8. Шием закачалката. Платът се сгъва на две по дължина. Всяка половинка се сгъва още на две, така че крайчетата да се скрият вътре и да не се бридат.
9. Зашиваме закачалката към едната половинка. (Снимката е от тук: http://sew4home.com/projects/kitchen-linens/773-scrap-it-two-handed-pot-holder)
10. Слагаме ръкавичките лицево срещу лицево и шием откъм опакото, режем с назъбена ножица или при пръста на ръкавицата във вдлъбната част правим няколко среза с ножицата.Тук е показано как makeit-loveit.com: как да клъцнем при извивките Аз използвах къдрава ножица с нея става чудно, но трябва да се внимава да е съвсем близо до кончето без да  го резнем.
11. Подплатата е важно да подхожда на лицевата част. Изрязваме я от красив плат.
И отново зашиваме лице срещу лице, тигелираме откъм опакото на плата, режем с назъбена ножица.






Не обръщаме! Направо мушкаме подплатата във външната част на ръкавичките. Аз съм обърнала подплатата, защото я ших от три части.



  Обръщаме, така че подплатата да е отвън, лицето на ръкавицата отвътре.


Ако машината позволява махаме кутийката с аксесоарите и мушкаме ръкавицата в това, което на английски се нарича free arm.

12. Веревна лента: ивица плат, която се реже под ъгъл 45 градуса. В нашия случай това е розовото нещо, с което е обазена ръкавицата. Зашиваме го така: лицето на канта поставяме срещу подплатата. Тигелираме като изминаваме по цялата обиколка на ръкавицата. Оставяме незашити 2-3 см. Събираме канта и зашиваме напряко.

(Снимките са отново от тук)
Тигелираме незашитите 2-3 сантиметра. Обръщаме ръкавицата, канта подгъваме и покриваме с него откъм лицевото на ръкохватката. Изминаваме и това е.

Ето още вдъхновения! http://tipnut.com/potholder-patterns/

Ако има нещо неясно, питайте! С радост ще снимам още  и ще обяснявам. Ако направите същата ръкохватка, ще се радвам да оставите линк към снимки в коментарите. Благодаря! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...