понеделник, 28 ноември 2011 г.

Възпитание по американски

Ето и първите отговори на Ирена Морган за това какви прийоми са използвали в американската ясла, където е работила.

1. Таймаут. Ако детето направи нещо нежелано, се отделя от заниманието му. Може да се сложи на стол, може да се изправи в ъгъл. Времетраенето зависи от възрастта на детето. За двегодишните - 2 минути, за тригодишните - 3 и т.н. Това не е наказание, а време, в което да се поговори с детето за простъпката му или просто да се остави на тихо само да осъзнае какво е направило. Всяко дете е различно и подходът е различен. Някои деца го приемат много тежко.

2. Лична хигиена. За да се научи детето да мие ръчичките си, го оставяме да се занимава с мръсна игра. Намазваме дланите с хранителна, безвредна боя и правим с тях отпечатъци или оставяме детето рисува. След това почва миенето и обяснения как се използват сапунът и кърпата. Успоредно с това се следи за стриктно миене на ръце след ходене по малка и голяма нужда. Децата много бързо свикват.

3. Редуване при игра. За да са спокойни децата, че другите деца ползват играчката за същото време като тях, може да се използва хронометър. В магазините за домашни потреби има много приятни таймери със закачливи форми, а след като изтекат определениет минути, ще се чуе ясен звън.

Текстът е леко редактиран от мен. Очаквайте още!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...