сряда, 28 септември 2011 г.

Очистителна молитва

Защо се нарича "очистителна" молитва?

Защото след раждането жената е "нечиста" заради кървенето, т.нар. "лохии". Забраната за кръв в храмае толкова силна,че ако свещеникът се пореже по време на Света Литургия и капне кръв на пода, църквата трябва да се освещава отново. (вж. "Червеният Великден") Период на нечистота е и месечният цикъл на жената. Това е време, когато е нежелателно жената да целува икони и да влиза много навътре в църквата. Изключено е участието й в тайнства: изповед, причастие, кръщение, венчавка. След раждането докато й бъдат прочетени специални молитви,жената е изключено да влиза в църква.

Кога се чете очистителна молитва?

При повечето жени лохиите продължават около 40 дни. Ако кървенето продължи повече, посъветвайте се със свещеника, който ще чете молитвата, кога да отидете за нея. Прието е да се ходи на 40-тия ден, като денят, в който е родено детето се брои за първи.

Обичаят за погачата.

Този ден се свързва и с т.нар. "погача". В най-добрия случай това е повод да се почерпи за бебето, който нерядко цели да се изкара някой лев. За съжаление се срещат и случаи детето да се орисва, когато вложеният смисъл в думата е различен от "изказванена пожелания". Притеснителни са също изисквания като изключителното присъствие на жени, носенето само на сладки неща за ядене, събраните пари да се поставят на специално място. От такива неща трябва много да се пазим, те могат само да навредят на детето и на нас. Повече по този въпрос ще има в отделна публикация.


Какво друго трябва да знам?


Ще останете приятно изненадани от факта, че се четат и молитви за здраве и благословение на детето.


Може да ви помолят да занесете олио, вино, брашно. Те ще послужат за Богослуженията и за кандилата. Не се чувствайте измамени, радвайте се, че имате възможност да помогнете на църквата, така ще направите още едно добро в името на детето, което ще му се върне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...