4 средно големи ябълки - настъргани
1 ч. ч. бяло брашно
½ ч. ч. брашно от лимец
½ ч. ч. ръжено брашно
½ ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. ябълков оцет
1 ч. ч. орехи или други ядки/семена (може и смлени, но тогава би могла да е нужна повече вода)
3/4 ч. ч. стафиди (или други сушени плодове)
½ ч. ч. чай (липов или ройбос – ароматен и с цвят)/сок от портокал
кората на ½ портокал
½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. индийско орехче
Ако нямате ръжено или лимецово брашно, ще стане и с друго, но тези са дъхави, вкусни, тежки брашна. По-хубаво е с тях.
Рецептата е предвидена за хора, които не бива да консумират захар по здравословни причини. Ако обичате по-сладко, можете да сложите 3-4 с.л. захар на това количество. Но не повече от 6. Или да нарежете сушените плодове наситно.
Всичко се смесва в купа с лъжица. Тестото е гъсто и лепкаво. Бих опитала да приготвя от него бисквити. В случая го опекох на мъфини. Излязоха 12 бр.
Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса 40 мин.
Колебаех се дали да споделя рецептата. Кейковете без олио стоят леко гумени, но децата ги харесаха, затова се осмелявам да споделя рецептата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!