четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Храм Свето Преображение


На храм Свето Преображение, Пазарджик, му се налага да вирее в сянката на "Света Богородица". Намира се само на една пряка от катедралната църква - напълно заслужено любима и посещавана както от хората от енорията, така и от миряни от околните населени места. Енорията е огромна като самия храм, богат с историята си и културната си стойност, заради която е включен в 100-те национални туристически обекта. Подозирам, че и физическите закони също оказват влияние на посещаемостта: нали колкото по-голямо е едно тяло, толкова по-силна е притегателната му сила, в този случай многократно увеличена от присъствието на Света Богородица посредством чудотворната Й икона. Предполагам, че навикът е още една причина хората да предпочитат катедралата. И все пак ние с радост посещаваме празничните и възкресните служби именно в Свето Преображение. 

Не е редно да се прави сравнение между църквите и службите, извършвани в тях, но поради своите човешки слабости неминуемо се чувстваме по-добре на едно място в сравнение с друго. Гръцката църква, както я наричат, за нас е едно уютно място. Без да е малка църква, човек не се губи в нея. Можеш да се закъташ на местенце, където да се уединиш без да се притесняваш, че някой те гледа. Както казва една презвитера: "В тази църква душата ти говори директно с Бога." Всички свещеници са млади хора, причастяват деца и влизат в диалог с тях. Всичко така блести от чистота и градинката е така добре поддържана, и е толкова радостно да видиш храма пълен, когато има съборна служба, или още по-добре Владишка служба за храмов празник или Акатист на Божията майка по време на някой пост! Обикновено обаче освен нас на службата присъстват само отецът, певецът и свещарката. И си мечтаем за моментът, когато повече хора ще споделят нашите добри чувства към храма и ще го посещават редовно, защото една църква има бъдеще, когато в нея се служи и се извършват Тайнства, а "Свето Преображение" заслужава бъдеще, защото миналото й е  ако не славно, то поне забележително.

Църквата е построена по инициатива на гръцките свещеници, изгонени от "Св. Богородица" по време на църковно националните борби. Предложено им е да продължат да служат на гръцки език  в параклиса "Св. Неделя" към Катедралната църква, но отказали. Градежът започва 1959-60 г, а освещаването става две години по-късно. Това означава, че догодина църквата ще празнува 150 годишнина. Това не са много години за църква, направо си е юношеска възраст, но трябва да се вземе предвид, че през годините в двора на храм "Свето Преображение" са се помещавали както Неделно училище, така и първият в града пансион за социално слаби и самотни хора. В един момент нишката се е прекъснала и за съжаление в продължение на 14 години от 1994 до 2008 г сградата и дворът на църквата са превърнати в склад за строителни материали, в което има ирония, защото точно от това има нужда храмът в момента. По благословение от пловдивския митрополит Николай храмът е разчистен само за 2 месеца от март 2008 до май и през август достойно посреща празника си с архиерейска служба, на която са прочетени и молитви за обновление. От тогава насам работите не спират: инсталирани са климатици за отопление, сменени са керемидите на покрива, направена е камбанария, в двора са посадени цветя и трева, но има още много, което да се направи. Всеки стопанин на къща знае, че винаги има нещо за поправяне, за смяна, а една къща, в която не е живял никой повече от 10 години още повече.

 Ще оставя банковата сметка на църквата, но не пиша това, за да прося пари за църквата. Наистина пари са нужни и ще бъдат приети с благодарност и изразходвани разумно и на място, но ако сте от града, може да направите нещо по-важно. Да дойдете! Дали за служба или за кръщене, елате. Красотата и уникалността на храма няма да ви оставят равнодушни.

Райфайзен България ЕАД -  офис 3 Пазарджик
IBAN: BG47RZBB91551027100604
BIC:RZBBBGSF
Храм "Свето Преображение", гр. Пазарджик

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...