събота, 7 август 2021 г.

Постни милинки

 


ЗА ТЕСТОТО
вода - 300 мл топла
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
олио - 4 с.л.
суха мая - 10 г
брашно - около 500 г
ЗАЛИВКА
галета/брашно - 3 с.л.
червен пипер - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
олио - 4 с.л.
Пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте. Оформете кладенче и в него прибавете захарта, маята, олиото и топлата вода, замесете много меко тесто.
Спре ли да лепи по ръцете, спирате добавянето на брашно, продължете месенето върху намазан с олио плот.
От тестото оформете малки топчета и ги подредете в тава, намазана с олио, в кръг. Завийте тавата със стреч фолио и оставете на топло за 1 час, да удвоят обема си милинките.
През това време си пригответе заливката, като в купичка смесите всичките продукти за нея.
Нагрейте фурната на 180 градуса, разпределете заливката върху вече втасалите милинки и поставете тавата в нагрятата фурна.
Печете за около 20-30 минути до златист цвят - не препичайте.
Извадете тавата с готовите постни милинки, напръскайте със студена вода и завийте с чиста кърпа, да се задушат за 5 минути. Според мен е грешка да се задушават. Точно хрупкавата коричка им е хубавото. 🙂


Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...